Bănci. Rusia, influență mărită în UE
Data publicării:
Autor: George Mihail Pârvan
WhatsApp
Cel mai mare retailer din Croația va fi preluat de două bănci rusești, care vor converti datoriile în acțiuni.

Două bănci ruseşti sunt pe punctul de a prelua o participaţie semnificativă la cel mai mare retailer alimentar din Croaţia.  Astfel, Moscova își va extinde influența într-un colţ al Uniunii Europene care s-a opus mulţi ani investiţiilor ex-sovietice, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres. 
Băncile ruseşti de stat Sberbank PJSC şi VTB Group urmează să convertească în acţiuni datorii ale companiei Agrokor d.d. în valoare de aproximativ 1,4 miliarde euro. Încă nu a fost stabilită participaţia care va fi deţinută de băncile ruseşti, dar suma va depăşi toate investiţiile făcute de Rusia în Croaţia de la dobândirea independenţei.

[citeste si]

Prietenul la nevoie se cunoaște

Prin această tranzacție Moscova își extinde prezenţa într-o regiune care, încă înainte de căderea comunismului, a încercat să iasă de pe orbita Rusiei şi să treacă la un sistem democratic. În timp ce Sberbank subliniază că pur şi simplu îşi protejează investiţia, ambasadorul Rusiei la Zagreb a scos în evidenţă semnificaţia politică a tranzacţiei.

"Mă întreb de ce prietenii voştri occidentali, partenerii voştri strategici nu au venit să vă ajute cu Agrokor. Rusia s-a dovedit, încă o dată, că este un prieten de încredere al Croaţiei şi tot ceea ce facem aici este să promovăm stabilitatea ţării voastre", a declarat ambasadorul Rusiei la Zagreb, Anvar Azimov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel