ATENȚIE! Șase grupe de simptome la COVID. Țincu și Dorobăț EXPLICĂ. "Cea mai PERICULOASĂ. Te păcălește". Trebuie să știi ASTA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Medicii Radu Țincu și Carmen Dorobăț au explicat cele șase grupe de simptome pe care le dă COVID-19, conform celui mai nou studiu. Iată ce trebuie să știi.

Oamenii de ştiinţă au realizat un nou studiu, conform căruia există șase grupe de simptome asociate COVID-19, de care trebuie să ținem cont și pe care ar trebui să le cunoaștem. 

În acest context, medicii Radu Țincu și Carmen Dorobăț au comentat fiecare categorie, și au explicat ce se întâmplă, de fapt. Iată cele șase categorii de simptome și explicațiile medicilor:

Categoria I

(Similară cu o răceală, fără febră): dureri de cap, pierderea mirosului, dureri musculare, tuse seacă, dureri în gât, dureri în piept, fără febră.

"Este o stratificare. S-a observat faptul că evoluția unor pacienți poate să fie chiar cuantificată în funcție de această simptomatologie inițială de debut a bolii. O să vă spun, din experiența cu alți pacienți că mai există și o categorie zero și asta pentru că sunt pacienți asimptomatici, care au știut că au făcut coronavirus, care nu-și făceau testul și care la trei săptămâni de la momentul în care testului a devenit negativ, imaginea pulmonară, tomografică, arată în continuare afectare bilaterală în geam mat", a declarat Radu Țincu, în direct la B1 TV. 

Categoria II

(Similară cu o răceală, cu febră): dureri de cap, pierderea mirosului, dureri musculare, tuse seacă, dureri în gât, răguşeală, dureri în piept, febră, fără poftă de mâncare . 

"Aș putea spune că este cel mai frecvent tablou întâlnit în formele medii de boală și de unde, în unele cazuri, apar și formele grave de boală ce merg la Terapie Intensivă", a spus Carmen Dorobăț.

Categoria III

(Probleme gastrointestinale): dureri de cap, pierderea mirosului, fără poftă de mâncare, diaree, dureri în gât, dureri în piept, fără tuse.

"Această categorie este foarte periculoasă pentru că la începutul pandemiei, atât specialiștii, cât și oamenii credeau că doar simptomatologia respiratorie este un semnal de alarmă. Aceasta de multe ori poate să păcălească și să întârzie diagnosticul și am obsevat în România că este cu precădere la vârstele pediatrice. Copiii manifestă mai degrabă aceste simptome gastrointestinale decât adulții", a adăugat Radu Țincu.  

Categoria IV

(Formă severă, primul nivel, cu oboseală): dureri de cap, pierderea mirosului, tuse seacă, febră, răguşeală, dureri în piept, oboseală.

"Aș putea spune că este cam prima fază a unei stări ce se poate transforma într-una gravă, pentru că acea oboseală este acea senzație de sfârșeală pe care noi o mai întâlnim la gripă. Din acest moment, pacientul nu se mai poate ridica din pat, are nevoie de ajutor să stea chiar în poziție de șezut și nu se mai alimentează. De aici încolo prognosticul devine rezervat și cred eu, trebuie orientat spre Terapie Intensivă", a completat Carmen Dorobăț.

Categoria V

(Formă severă, nivelul doi, cu stare confuză): dureri de cap, pierderea mirosului, fără poftă de mâncare, tuse seacă, febră, răguşeală, dureri în gât, dureri în piept, oboseală, stare confuză, dureri musculare.

"Starea confuză poate să meargă de la o ușoară stare de somnolență până la o stare de dezorientare temporo-spațială, în care pacientul nu mai poate să recunoască spațiul în care se află sau în care moment al zilei sau al anului este. Această stare de confuzie se instalează tocmai ca semn de gravitate pentru că vorbim despre o privare de oxigen a organismului, iar creierul este organul cu cea mai mare dependență de oxigen și atunci, în momentul în care cantitatea de oxigen scade, prin afectare pulmonară, apare această stare de confuzie, care poate merge până la comă", a mai spus Radu Țincu.

Categoria VI

(Formă severă, nivelul trei, probleme abdominale şi respiratorii): dureri de cap, pierderea mirosului, fără poftă de mâncare, tuse seacă, febră, răguşeală, dureri de gât, dureri în piept, oboseală, stare de confuzie, dureri musculare, senzaţie de sufocare, diaree, dureri abdominale.

"Este vorba de o însumare a tuturor celorlalte simptome și eu, dacă aș trage o linie și aș găsi un numitor comun, aș putea spune: ATENȚIE la durerile musculare, miros, senzația aceasta de oboseală. Sunt simptome comune ultimelor faze și care anunță, de fapt, o posibilă agravare a pacientului respectiv", a completat Carmen Dorobăț.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel