Data publicării:
ARDEI, beneficii pentru sănătate. Ce nu știai până acum
Ardeii grasi sunt considerati vedetele sezonului, care alături de ardeiul capia, ardeiul iute si gogosarul, reprezinta unele dintre cele mai sanatoase legume de care dispunem în luna septembrie.
Buletinul de analize al ardeilor scoate la iveala o compozitie naturala de exceptie, de la vitamine, la antioxidanti si minerale, nutrienti extrem de benefici în buna functionare organismului. Cea mai buna forma sub care îi putem consuma este cea cruda, în salate sau sub forma de suc proaspat. Dar virtutile lor curative continua si dupa ce îi muram sau îi coacem pe plita. Iata de ce nu trebuie sa ratam cura cu ardei în luna septembrie, perioada în care aceasta leguma e mai viguroasa si mai gustoasa ca oricînd.
Sursa numarul unu de vitamina C
Principala substanta activa din ardei se numeste capsaicina si da culoarea legumei, cea mai multa fiind în cei rosii. Aceasta este un anticoagulant eficient, care ajuta la prevenirea infarctului miocardic si a atacului cerebral. Toate soiurile de ardei contin vitamina C în cantitati uriase, însa ardeiul gras verde are de doua ori mai multa vitamina C decît citricele, iar ardeiul rosu iute contine cu 330% mai multa vitamina C decît o portocala.
Ardeiul gras, ideal în cura de slăbire și aliat în lupta cu cancerul
În 100 de grame de ardei sînt 125 de mg de vitamina C, adica 100% din doza zilnica recomandata. În compozitia ardeiului se mai adauga 0,8 mg de vitamina B6 si 0,45 mg de vitamina K. Vitamina A este si ea prezenta, beta-carotenul fiind un antioxidant foarte puternic, care contracareaza efectele radicalilor liberi si reduce daunele pe care acestia le produc arterelor, nervilor si tesuturilor.
[citeste si]
Ardeiul rosu este mai sanatos decît cel verde, cu o cantitate de vitamine A si C de doua ori mai mare. Conform unui studiu, chinezii, care consuma mari cantitati de ardei, si mai ales ardei iuti, au cu 27% mai putine sanse de a face cancer pulmonar, si asta în conditiile în care sînt printre cei mai mari fumatori din lume.
Suc, pastă, zacuscă
Gogosarul este si el o leguma din familia ardeiului, cu proprietati medicinale aparte. Aplicata sub forma de frectii sau ca unguent pe partile dureroase, tinctura de gogosar este neîntrecuta în calmarea si vindecarea suferintelor cauzate de artrita, guta sau lombalgii. Uleiul de masline în care s-au macerat gogosari timp de 10 zile este bun ca unguent împotriva durerilor de gît sau a raguselii.
Acelasi ulei calmeaza durerile produse de entorse. Rolul terapeutic al gogosarilor intervine si în cazuri de diaree, tuse magareasca, reumatism. Murati, gogosarii sînt un deliciu al sezonului rece. Ajuta la arderea grasimilor si la tranzit, trateaza excelent mahmureala. Daca la murat adaugam scortisoara, gogosarii vor fi eficienti în litiaza si insuficienta renala.
Sucul de gogosari combate balonarea, iar aplicat pe par, diminueaza seboreea. Ardeii capia atît de deliciosi cruzi sau copti, sînt la fel de buni si conservati în otet. Acest sortiment de ardei este cel mai bogat în betacaroten. Gogosarii si ardeii capia sînt deliciosi preparati sub forma de pasta, ca sa nu mai spunem ca sînt ingredientele de baza în zacusca.
Ardeii copti
În frigider, se pastreaza în pungi de plastic, nespalati, pîna la sapte zile, fara a-si pierde prospetimea. Ardeii dulci pot fi congelati fara sa fie opariti. Ardeii copti sînt un fel apreciat în bucataria romîneasca, îndeosebi de catre persoanele cu stomac sensibil. Copti si curatati de coaja, sunt mai usor de digerat. Legumele se coc, apoi se pun într-o punga etans si se lasa 15 minute sa se abureasca. (Sursa: bzi.ro)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News