Data publicării:
Aplicație controversată împotriva COVID-19, suspendată
Autoritățile au anunțat suspendarea aplicației locale de monitorizare a răspândirii coronavirusului dupa un advertisment al Agenției Naționale pentru protecția datelor.
Autorităţile sanitare norvegiene au anunţat luni suspendarea aplicaţiei locale de monitorizare a răspândirii COVID-19 după un avertisment al Agenţiei Naţionale pentru protecţia datelor, Datatilsyn, care consideră că instrumentul este prea intruziv în situaţia epidemiologică actuală, notează AFP. Lansată în aprilie în această ţară nordică, aplicaţia Smittestopp, realizată local, este utilizată pentru a colecta date care ar putea ajuta autorităţile să analizeze răspândirea noului coronavirus şi să informeze utilizatorii cu privire la o posibilă expunere la un purtător de COVID-19.
'Nu suntem de acord cu evaluarea Datatilsyn, dar suntem obligaţi să ştergem toate datele şi să ne oprim munca în urma avertismentului', a declarat într-un comunicat directoarea Institutului norvegian pentru sănătate publică, Camilla Stoltenberg.
Care a fost motivul suspendării
Într-o scrisoare dată publicităţii vineri, Datatilsyn a emis un preaviz de 'interdicţie temporară', privând institutul amintit de posibilitatea de a prelucra datele personale colectate cu ajutorul aplicaţiei Smittestopp. 'În contextul situaţiei actuale, având în vedere răspândirea limitată a epidemiei, rata scăzută de utilizare a Smittestopp şi carenţele în atingerea obiectivelor de urmărire şi evaluare a măsurilor sanitare, nu mai considerăm Smittestopp o intruziune justificată în protecţia datelor personale', a explicat organizaţia.
Cum funcționa aplicația
Aplicaţia a debutat lent, cu doar 600.000 de utilizatori activi într-o ţară de circa 5,4 milioane de locuitori, iar funcţia de informare a utilizatorilor cu privire la expunerea la virus, testată în trei municipalităţi, se loveşte de numărul foarte scăzut de cazuri noi. Aplicaţia Smittestopp, descărcabilă pe bază de voluntariat, recurge, spre nemulţumirea unora dintre apărătorii vieţii private, la o stocare centralizată a datelor şi se bazează atât pe tehnologia Bluetooth, cât şi pe geolocalizare, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News