Data publicării:
Roverul chinez Zhurong contribuie la descoperirea dovezilor unei linii de coastă antice pe Marte
Cu ajutorul roverului Zhurong din China, oamenii de știință au adunat noi dovezi conform cărora Marte ar fi găzduit un ocean cu miliarde de ani în urmă, în contrast puternic cu peisajul uscat și arid pe care îl cunoaștem astăzi.
Citește și: Greve în aeroporturile internaționale din Italia. MAE, atenționare de călătorie
Oamenii de știință au anunțat joi că datele obținute de Zhurong, care a aterizat în 2021 în zonele joase nordice ale planetei Marte, dar și de sonde orbitale, sugerează existența unor trăsături geologice caracteristice unei vechi linii de coastă. Roverul a analizat rocile de pe suprafața marțiană într-o locație denumită Utopia Planitia, o vastă câmpie aflată în emisfera nordică a planetei.
Cercetătorii au indicat că datele obținute atât de Tianwen-1, sonda Chinei, cât și de Mars Reconnaissance Orbiter a NASA și de roverul robotic Zhurong sugerează existența unui ocean în perioada în care Marte ar fi devenit deja rece și uscat, pierzând o mare parte din atmosfera sa. Printre trăsăturile de suprafață observate s-au numărat șanțuri, canale de sedimente și formațiuni de tip vulcani de noroi, care sugerează prezența unei linii de coastă și a unor medii marine de diferite adâncimi.
„Estimăm că inundația din Utopia Planitia de pe Marte a avut loc acum aproximativ 3,68 miliarde de ani. Suprafața oceanului era probabil înghețată într-o perioadă relativ scurtă din punct de vedere geologic”, a declarat Bo Wu, cercetător planetar de la Universitatea Politehnică din Hong Kong, autorul principal al studiului publicat în revista Scientific Reports. Potrivit cercetătorilor, oceanul pare să fi dispărut în jur de acum 3,42 miliarde de ani. „Apa conținea o cantitate mare de mâl, care a format structuri stratificate ale depozitelor”, a adăugat Sergey Krasilnikov, coautor al studiului și cercetător planetar la aceeași universitate.
Marte, ca și Pământul și alte planete din sistemul nostru solar, s-a format în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani. La momentul în care oceanul pare să fi existat, Marte ar fi început deja tranziția de la o planetă ospitalieră la una aridă și ostilă vieții.
„Prezența unui ocean antic pe Marte a fost propusă și studiată de câteva decenii, însă persistă încă mari incertitudini”, a spus Wu. „Aceste descoperiri nu doar că aduc dovezi suplimentare pentru susținerea teoriei unui ocean marțian, dar oferă, pentru prima dată, o discuție despre un posibil scenariu evolutiv al acestuia”.
Apa este considerată un ingredient esențial pentru viață, iar existența unui ocean în trecut ridică posibilitatea ca Marte să fi fost, la un moment dat, capabilă să susțină viața microbiană. „La începutul istoriei lui Marte, când atmosfera sa era probabil densă și caldă, existența vieții microbiene era mult mai probabilă”, a menționat Krasilnikov.
Roverul Zhurong, alimentat cu energie solară și numit după un zeu chinez mitologic al focului, și-a început misiunea științifică pe suprafața marțiană în mai 2021 și a intrat în hibernare în mai 2022, cel mai probabil din cauza acumulării excesive de nisip și praf, potrivit designerului misiunii. Roverul și-a depășit perioada de misiune inițială de trei luni.
Cercetătorii încearcă să înțeleagă ce s-a întâmplat cu apa care a existat pe suprafața lui Marte. Un alt studiu, publicat în august și bazat pe date seismice obținute de landerul robotic InSight al NASA, sugerează că un rezervor imens de apă lichidă ar putea exista adânc sub suprafața marțiană, în cadrul unor roci magmatice fisurate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News