Data publicării:

Alimentele ultraprocesate, alcoolul, tutunul și poluarea cu combustibili fosili ucid 2,7 milioane de europeni în fiecare an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @senivpetro
FOTO: Freepik @senivpetro
Alimentele ultraprocesate, alcoolul, tutunul și combustibilii fosili ucid 2,7 milioane de oameni în fiecare an în Europa.

Experții au declarat că "industriile puternice" sunt cauza sănătății precare și a morții premature, deoarece interferează cu politicile guvernamentale și cu eforturile de a reduce cazurile de cancer, boli de inimă și diabet.

Însă criticii au respins aceste afirmații, numindu-le "marxism pe jumătate pregătit" și acuzând OMS că pledează pentru un "stat dădacă". 

În noul său raport, OMS solicită "reglementări stricte pentru a reduce puterea industriei". De asemenea, se solicită guvernelor să promoveze politici de sănătate care sunt în mod regulat "contestate, întârziate, slăbite sau oprite" de către industrie.

OMS a declarat că peste 7.400 de persoane mor în fiecare zi în Europa din cauza produselor și practicilor dăunătoare "determinate de industria comercială".

"Aceste produse contribuie la 24% din totalul deceselor, inclusiv la o mortalitate semnificativă din cauza bolilor cardiovasculare (51,4%) și a cancerului (46,4%)", a precizat OMS. 

În general, industriile tutunului, alcoolului, alimentelor ultraprocesate și combustibililor sunt responsabile, în totalitate sau parțial, de 2,7 milioane de decese pe an în Europa, potrivit documentului.

Imaginea globală arată că tutunul, alimentele , combustibilii fosili și alcoolul provoacă 19 milioane de decese pe an, adică 34% din totalul deceselor

Între timp, imaginea globală arată că tutunul, alimentele , combustibilii fosili și alcoolul provoacă 19 milioane de decese pe an, adică 34% din totalul deceselor.

Aceste cifre nu includ decesele cauzate de obezitate, hipertensiune arterială, nivel ridicat de zahăr în sânge sau nivel ridicat de colesterol - toate acestea fiind legate de o alimentație nesănătoasă, se arată în raport.

Raportul a cerut guvernelor să recunoască tacticile folosite de industrie - cum ar fi învinovățirea persoanelor, marketingul, răspândirea dezinformării, promovarea pe rețelele de socializare, lobby-ul și "subminarea științei", cum ar fi finanțarea cercetării care le promovează obiectivele.

"Interesul principal al tuturor marilor corporații este profitul"

OMS a declarat că "interesul principal al tuturor marilor corporații este profitul", în timp ce faptul de a avea o cotă de piață mare "se traduce adesea și prin putere politică".

OMS a adăugat: "Indiferent de produsul pe care îl vând, interesele lor (ale industriei) nu se aliniază nici cu sănătatea publică, nici cu interesul public mai larg".

"Orice politică care ar putea avea un impact asupra vânzărilor și profiturilor lor este, prin urmare, o amenințare, iar ei nu ar trebui să joace niciun rol în elaborarea acestei politici", spune comunicatul

Reacția indsutriilor și a criticilor: "Agitație politică de extremă stânga mascată ca cercetare în domeniul sănătății publice"

Dar Christopher Snowdon, șeful departamentului de economie a stilului de viață de la Institute of Economic Affairs, un grup de reflecție pentru piața liberă, a descris datele ca fiind 'absurde'.

El a declarat: "Produse precum alcoolul, tutunul și sarea sunt folosite de mii de ani și ar fi folosite în continuare și dacă corporațiile transnaționale ar dispărea mâine. Modul în care fiecare individ alege să le folosească este în întregime o chestiune care îl privește. Aceasta este agitație politică de extremă stânga mascată ca cercetare în domeniul sănătății publice".

"Autorii se opun în mod explicit economiei de piață și liberalizării comerțului și concluzionează că soluția constă în 'regândirea capitalismului' ", spune  Christopher Snowdon.

"Ei susțin că 'oamenii nu au capacitatea (timp sau resurse) de a face alegerea corectă' și că, prin urmare, guvernul ar trebui să facă alegerile în locul lor, folosind întregul aparat al statului ca o dădacă, un stat dădacă. Este o acuzație tristă la adresa OMS faptul că a permis ca acest marxism pe jumătate copt să fie publicat în numele său", a detaliat acesta.

Julian Braithwaite, președinte și director general al Alianței Internaționale pentru un Consum Responsabil de Alcool, a adăugat: "Acest raport caracterizează greșit sectorul nostru, nu recunoaște progresele semnificative înregistrate în reducerea consumului dăunător de alcool în Europa și contrazice mandatele OMS și ale statelor membre ale ONU pentru ca sectorul privat să joace un rol în reducerea în continuare a efectelor nocive, alături de sectorul public și de societatea civilă".

Raportul susține că, cu excepția normelor privind tutunul, "eforturile globale de reglementare a marketingului dăunător au fost, în cel mai bun caz, sub așteptări".

Raportul a adăugat: "Deși în mai multe țări din regiunea europeană a OMS și din întreaga lume există măsuri legale de reglementare a comercializării alcoolului și a alimentelor nesănătoase, acestea au un domeniu de aplicare adesea restrâns, se concentrează pe anumite mijloace de comunicare sau medii, pe anumite grupuri de populație sau pe anumite tehnici de marketing și, prin urmare, conferă o protecție insuficientă".

În plus, codurile voluntare în care industria afirmă că se poate autoreglementa sunt ineficiente, a precizat OMS.

Dr. Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, a declarat: "Patru industrii ucid cel puțin 7.000 de persoane în regiunea noastră în fiecare zi. Aceleași mari entități comerciale blochează reglementările care ar proteja publicul de produsele și marketingul dăunător", conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel