Alertă în Irak: Facțiunile anti-americane se unesc: "Suntem în contact cu Hezbollah şi Iran"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Mai multe unități de luptă anti-americane din Irak au anunțat unificarea în vederea unei ”reacții în fața Washingtonului”.

O facţiune pro-Iran a transmis marţi la Bagdad că grupurile armate irakiene pro-iraniene îşi unesc rândurile "astăzi sau mâine" pentru a lupta împotriva prezenţei americane în regiune, după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, potrivit AFP, citată de Agerpres.

"Vom regrupa facţiunile rezistenţei într-o singură entitate pentru a reacţiona în faţa Washingtonului", atrage atenţia într-un comunicat Nasser Al-Shammari, numărul doi din Nujaba, una din cele mai radicale facţiuni pro-Iran din cadrul Hashd al-Shaabi. Această coaliţie regrupează paramilitari pro-Iran integraţi forţelor de securitate irakiene, iar numărul doi al său, Abu Mehdi al-Muhandis, a fost ucis vineri împreună cu Soleimani într-un atac american la Bagdad.

Armata lui Mahdi, activată

Deja, liderul şiit Muqtada al-Sadr şi-a reactivat Armata lui Mahdi, care a ucis zeci de soldaţi americani în timpul ocupaţiei SUA începând din 2003, înainte de a fi reprimată şi dizolvată. El a făcut de asemenea apel la unirea "facţiunilor irakiene ale rezistenţei". Fostul său locotenent, Qais al-Khazali, care a devenit marele său inamic, este în prezent pe aceeaşi linie. Lider al grupării Assaib Ahl al-Haq, el le-a promis americanilor "infernul deasupra capetelor". "Suntem în contact cu Hezbollah şi Iran", a mai spus Al-Shammari, făcând referire la mişcarea şiită libaneză, pilon al axei pro-Iran.

"Lupta a ajuns astăzi în inima ţărilor aliate ale Washingtonului în regiune care fac presiune pentru ca noi să fim atacaţi", a adăugat el, făcând referire la Israel şi la ţările din Golf. "Vom purta un război împotriva prezenţei americane în toate locurile din regiune unde putem să o lovim", a ameninţat Al-Shammari, invocând în special ambasada americană la Bagdad, "un cuib de spioni", conform afirmaţiilor sale, deja atacată în urmă cu o săptămână de mii de manifestanţi pro-Iran.

Apeluri la răzbunare

"Miile de militari ai Marinei care se află acolo sunt potenţiale ţinte", a insistat el, în contextul în care coaliţia antijihadistă şi NATO şi-au suspendat deja operaţiunile din Irak pentru a se consacra protecţiei trupelor lor.

Asasinarea lui Soleimani şi a lui al-Muhandis a atras apeluri la răzbunare în Iran şi Irak, stârnind temeri privind un conflict regional. La Bagdad, parlamentul a cerut duminică guvernului expulzarea trupelor străine din ţară. SUA, care conduc coaliţia internaţională antijihadistă, şi-au anunţat luni retragerea, după care au afirmat că acest lucru a fost făcut din greşeală. Elicoptere americane survolează totuşi Bagdadul noaptea, părând să indice transporturi de trupe.

Marţi, mii de irakieni au însoţit sicriul lui al-Muhandis la Basra (sud) strigând 'Moarte Americii', după care s-au îndreptat spre Najaf, oraş-sfânt situat mai la nord, potrivit unor jurnalişti ai AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel