Rusia produce arme mai repede decât în orice moment din istorie. Șoigu ordonă mai mult armament pe frontul din Ucraina
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat livrarea mai multă şi mai rapidă de arme pentru invazia militară a Moscovei în Ucraina, relatează Reuters

„Pentru a menține ritmul necesar al ofensivei... este necesar să se mărească volumul și calitatea armelor și echipamentelor militare furnizate trupelor, în primul rând arme”, a afirmat Șoigu, într-un comunicat postat pe mesajul Telegram.

Recent, secretarul de stat american, Anthony Blinken, a atras atenția asupra unei creșteri alarmante a capacității de producție de arme a Rusiei în ultimul an, afirmând că aceasta depășește orice alt moment din istoria modernă, inclusiv perioada Războiului Rece.

Declarațiile au fost făcute de Blinken în timpul unei conversații cu președintele Forumului Economic Mondial, Berge Brende, în Arabia Saudită.

Conform lui Blinken, Rusia a reușit să accelereze producția de muniție, rachete, tancuri și vehicule blindate mai rapid decât oricând anterior datorită aportului semnificativ de mașini-unelte, microelectronice și optice, mai ales din China.

"Această creștere explozivă în producția de armament rusesc se datorează în mare parte volumului semnificativ de mașini-unelte și microelectronice importate din China, în special. Aproximativ 70% din mașinile-unelte și 90% din microelectronica folosite de Rusia provin din China. Acestea sunt articole cu dublă utilizare, dar destinația lor finală este clară, ceea ce alimentează agresiunea continuă a Rusiei împotriva Ucrainei", a subliniat Blinken.

El a avertizat că această susținere tehnică din partea Chinei permite Rusiei să-și consolideze puterea militară și industrială, generând îngrijorări majore în rândul statelor europene.

"Reconstrucția rapidă a capacității industriale și militare a Rusiei, susținută în mod activ de China, este privită cu adâncă îngrijorare de partenerii noștri europeni. Există temeri că această putere reînnoită a Rusiei se va întoarce împotriva lor după ce conflictul din Ucraina va fi rezolvat", a avertizat secretarul de stat american.

Blinken a accentuat că sprijinul Chinei pentru Rusia este indirect, constând în furnizarea de tehnologii și echipamente critice care alimentează producția de armament, în loc de furnizarea directă a armelor, rachetelor și munițiilor, așa cum fac alte state precum Iranul și Coreea de Nord.

Secretarul de stat american a subliniat, de asemenea, că Statele Unite vor sprijini un proces de pace în Ucraina numai dacă Rusia va demonstra o „dorință sinceră” de a negocia o soluție diplomatică.

Declarațiile lui Blinken vin în contextul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la partenerii săi internaționali, inclusiv Statele Unite, pentru accelerarea livrărilor de armament în fața avansului trupelor rusești în Ucraina.

Zelenski a subliniat că sprijinul rapid din partea SUA, inclusiv prin livrările de arme, este esențial pentru consolidarea capacităților de apărare ale Ucrainei și pentru a contracara presiunea militară rusă în regiunile cheie de pe linia frontului.

Pe măsură ce tensiunile cresc și luptele se intensifică în estul Ucrainei, presiunea internațională asupra Rusiei și a Chinei pentru a reduce escaladarea conflictului devine tot mai stringentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel