România pornește războaie împotriva consumatorilor de marijuana. SUA, aproape de a reclasifica drogul într-o categorie mai ușoară
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Departamentul de Justiție al Statelor Unite a făcut marți un pas important pentru a reduce gravitatea infracțiunilor legate de consumul de marijuana, inițiind un demers de scoatere a drogului din categoria care include heroina, într-o mișcare care ar putea schimba politica privind cannabisul la nivel național, scrie Reuters.

Acțiunile firmelor din domeniu, printre care Tilray TLRY.O, Trulieve Cannabis Corp TRUL.CD și Green Thumb Industries GTII.CD, au înregistrat creșteri semnificative.

Departamentul de Justiție, care supraveghează Administrația pentru Controlul Drogurilor, a anunțat că procurorul general Merrick Garland a recomandat ca marijuana să fie clasificată drept drog de categoria trei, cu un potențial moderat până la scăzut pentru dependență fizică și psihologică, în loc de categoria unu, rezervată drogurilor cu un mare potențial de abuz.

Pedepsele pentru posesia și consumul de droguri din categoria trei pot fi mai puțin severe conform legii federale.

Propunerea va trece de la Departamentul de Justiție la Biroul de Management și Buget al Casei Albe pentru revizuire și finalizare. Va urma o perioadă de comentarii publice.

Președintele Joe Biden, un democrat care candidează pentru realegere în noiembrie, a inițiat o revizuire a clasificării drogului în 2022, îndeplinind o promisiune de campanie importantă pentru membrii de stânga ai bazei sale politice.

În prezent, drogul este inclus în clasa DEA care cuprinde heroina și LSD. Va fi mutat într-un grup care include ketamina și Tylenol cu codeină.

Reclasificarea marijuanei reprezintă un prim pas către reducerea decalajului dintre legile statului și cele federale privind cannabisul. Drogul este legal într-o formă sau alta în aproape 40 de state.

Deși reprogramarea drogului nu-l face legal, ar deschide ușile pentru mai multe cercetări și utilizări medicale, pedepse penale mai ușoare și investiții private sporite în sectorul cannabisului.

Mișcarea Departamentului de Justiție vine după ce Departamentul de Sănătate și Servicii Umane a recomandat în august reprogramarea marijuanei ca parte a revizuirii ordonate de Biden.

Sprijinul public pentru legalizarea marijuana a crescut de la 25% din adulții americani în 1995 la 70% în 2023, conform grupului de sondare Gallup.

Colorado și Washington au devenit primele state care au permis marijuana recreativă în 2012. Owen Bennett, analist la grupul bancar de investiții Jefferies, a spus că reprogramarea ar crește șansele legalizării complete la nivel federal în cinci ani.

Guvernatorul din Colorado, Jared Polis, a declarat într-un comunicat că este „încântat” că administrația Biden va „corecta decenii de politici federale învechite”.

Americani de culoare au fost afectați disproporționat de aplicarea legii privind drogurile de marijuana de-a lungul decadelor. Persoanele de culoare sunt de 3,6 ori mai susceptibile să fie arestate pentru posesia de marijuana decât persoanele albe, în ciuda ratelor similare de utilizare, conform Uniunii Americane pentru Libertăți Civile.

Potrivit Centrului de Cercetare Pew, americani de culoare și albi au folosit marijuana în proporții aproximativ comparabile în 2020. Cu toate acestea, persoanele de culoare au reprezentat 39% din toate arestările pentru posesia de marijuana, deși constituiau doar 12% din populația SUA în acel moment.

Biden și vicepreședintele Kamala Harris își propun să consolideze sprijinul din partea votanților de culoare pentru realegerea lor în fața fostului președinte republican Donald Trump.

Schimbarea ar permite și mai multe cercetări medicale sub supravegherea Administrației pentru Alimente și Medicamente a SUA, care susține reprogramarea. Marijuana a fost utilizată cu succes pentru tratarea durerii, spasticității și epilepsiei, printre alte afecțiuni.

Smart Approaches to Marijuana, un grup împotriva „comercializării și normalizării” marijuana, a declarat că va iniția o acțiune legală în cazul în care propunerea va fi finalizată. A spus că principalii beneficiari ai schimbării vor fi investitorii din industria marijuana.

„Această industrie, care a făcut lobby intens pentru vânzarea produselor demonstabil dăunătoare, va folosi acum acest anunț pentru a răspândi și mai multe informații eronate despre aceste droguri de mare potență pentru a extinde utilizarea și dependența”, a spus Kevin Sabet, președintele grupului.

Deși statele au stabilit o vârstă minimă de 21 de ani pentru utilizarea legală recreativă a marijuana, există preocupări că schimbarea propusă ar putea afecta tinerii.

Cercetările au arătat că utilizarea marijuana în adolescență crește riscul de a nu finaliza liceul, de afectare a dezvoltării creierului și de dezvoltare ulterioară a tulburărilor de sănătate mintală, precum schizofrenia, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Un studiu publicat în martie a concluzionat că nu există dovezi convingătoare că legalizarea vânzărilor de marijuana pentru adulți în SUA a crescut consumul în rândul adolescenților.

Dacă clasificarea marijuanei ar fi mai ușurată la nivel federal, companiile de cannabis ar putea obține beneficii semnificative.

Acțiunile lor ar putea fi eligibile pentru listarea pe marile burse de valori, iar companiile ar putea beneficia de deducții fiscale mai generoase.

În plus, ar putea întâmpina mai puține restricții din partea băncilor. Deoarece marijuana este ilegală la nivel federal, majoritatea băncilor din SUA nu acordă împrumuturi sau servesc companiile de cannabis, ceea ce le determină pe multe să se bazeze pe tranzacții cu numerar. Acest lucru le expune unor riscuri mai mari de criminalitate violentă.

National Cannabis Roundtable, care reprezintă companiile de cannabis, a declarat că această mișcare „este crucială pentru ca afacerile legale de cannabis din state să fie tratate cu echitate... și pentru a supraviețui amenințării pe care piața ilicită o reprezintă pentru piața reglementată și siguranța publică”, a declarat directorul executiv Saphira Galoob.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel