Tensiunile se acutizează în Georgia. 63 de protestatari au fost arestați, poliția a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc - Video
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Poliţia din Georgia a reţinut 63 de oameni care au participat la protestele contra guvernului, a anunţat miercuri ministrul adjunct de interne, Alexander Darakhvelidze, conform dpa.

În timpul nopţii, forţele de ordine au utilizat gaze lacrimogene, bastoane şi tunuri cu apă pentru a împrăștia zecile de mii de protestatari. Manifestația este îndreptat de mai multe săptămâni contra planurilor guvernului de a opri presupusa influenţă străină asupra societăţii civile georgiene.

În acest sens, dezbaterea în a doua lectură a proiectului de lege va continua miercuri în parlamentul Georgiei, stat candidat la aderarea la UE. Printre cei reţinuţi de poliţie s-a aflat Levan Khabeishvili, liderul Mişcării Naţionale Unite, cel mai însemnat partid de opoziţie.

Khabeishvili a postat o fotografie în care apare cu faţa umflată şi însângerată. Poliţiştii au recurs la violenţă marţi seara contra demonstranţilor și forţând-i să iasă din clădirea parlamentului. Abia în cursul nopții situaţia s-a mai calmat. Noi manifestații au fost anunţate pentru miercuri.

Video

Mărul discordiei îl reprezintă o lege, similară celei din Federația Rusă, care clasifică ONG-urile care primesc fonduri din străinătate ca fiind agenţi străini.

În Georgia, multe proiecte de promovare a democraţiei funcţionează cu fonduri din partea statelor Uniunii Europene sau a Statelor Unite ale Americii. Partidul Visul Georgian, aflat la guvernare, zice că scopul legii este o mai mare transparenţă, în timp ce criticii vor ca legea să fie folosită pentru a opri fluxul acestor fonduri şi a persecuta forţele prooccidentale.

În urma evenimentelor de marţi, şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell a solicitat guvernului de la Tbilisi să respecte dreptul la întrunire paşnică și, totodată, să nu folosească forţa contra protestatarilor, transmite Reuters.

'Georgia este o ţară candidată la UE, fac apel la autorităţile sale să asigure dreptul la întrunire paşnică. Folosirea forţei pentru suprimarea acestui drept este inacceptabilă', a reacţionat Borrell miercuri pe contul din reţeaua X.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel