Urmărește emisiunea live
Momentul 0 al cancelarului în Austria. Nehammer află azi dacă a meritat blocarea aderării României la spațiul Schengen
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Duminică au loc alegerile regionale din Austria Inferioară.

Un scrutin regional care are loc duminică în Austria este perceput drept un test al stării de spirit politice mai largi în contextul în care ţara se confruntă cu o serie de scandaluri care au afectat încrederea alegătorilor, relatează DPA.

În landul Austria Inferioară, care are cea mai mare populaţie de votanţi eligibili, în jur de 1,3 milioane de oameni îşi pot exprima votul. Partidul Popular Austriac (OVP), conservator, a guvernat în acest land de decenii şi deţine în prezent majoritatea absolută, deşi sondajele indică faptul că o schimbare este iminentă.

Sondajele arată că sprijinul pentru partid, care este condus de Johanna Mikl-Leitner în acest land, ar putea pierde circa zece puncte procentuale şi ar putea cădea la circa 40%.

Formaţiunea de extremă dreapta FPO (Partidul Libertăţii), pe de altă parte, este în pragul unui succes istoric şi şi-ar putea dubla zestrea de voturi, de la 14% la circa 25%.

Ulterior, alegeri regionale urmează să aibă loc în Carinthia în marte şi în Salzburg în aprilie. Alegerile vin în contextul unor semne de profundă criză de încredere în clasa politică.

Numai 20 până la 25% dintre alegători au în continuare încredere în politică, după multe acuzaţii de corupţie, potrivit analistului politic Peter Filzmaier.

Unul din patru şi-ar putea imagina că 'în anumite circumstanţe' un sistem cu un om puternic în frunte ar fi mai bun decât democraţia. Partidul Libertăţii beneficiază semnificativ de această stare de spirit 'şi de memoria politică pe termen scurt', a spus Filzmaier.

Investigaţiile pentru corupţie au început după un scandal implicând o înregistrare video secretă realizată în Ibiza în 2019, când fostul lider al Partidului Libertăţii a promis presupusei nepoate a unui oligarh rus contracte cu statul în schimbul sprijinului politic, scrie Agerpres.

Rareș Bogdan: Landul unde se țin alegeri e cel mai mare din țară

Rareș Bogdan a dezvăluit care este miza alegerilor de duminică, din Austria, în contextul procesului nostru de aderare la Schengen.

„Pentru a reuși în demersul nostru trebuie să vedem ce se întâmplă după alegerile de duminică, din Niederösterreich (n.r. Austria Inferioară), care însumează 33% din populația Austriei - cel mai populat land - și, de asemenea, regiunea cu cel mai mare PIB per capita din Austria. Este, de asemenea, landul care îi dă pe președintele parlamentului, primul ministru și pe ministrul de interne. Acesta este condus de o doamnă guvernator, care se comportă precum o eminență cenușie și îi coordonează pe cei trei în politicile migraționiste”, a declarat europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan, la Antena 3-CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel