Agricultorii polonezi au blocat intrarea în țară a camioanelor venite din Ucraina
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Agricultorii polonezi au blocat intrarea în țară a camioanelor venite din Ucraina / Foto: Pixabay, de Hans Benn
Agricultorii polonezi au blocat intrarea în țară a camioanelor venite din Ucraina / Foto: Pixabay, de Hans Benn
Grupuri de agricultori polonezi au blocat punctul de trecere a frontierei cu Ucraina de la Medyka.  

Fermierii sunt nemulțumiți că guvernul de la Varşovia nu le-a plătit despăgubirile promise pentru compensarea pierderilor suferite în urma pătrunderii libere în ţară a cerealelor ucrainene, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Guvernul polonez a anunţat luna trecută că le va plăti compensaţii producătorilor de cereale afectaţi de scăderea preţurilor, după intrarea şi acumularea a peste cinci milioane de tone de cereale ucrainene, în urma suspendării taxelor vamale asupra importurilor din Ucraina.

Manifestaţii de susţinere a protestului agricultorilor au avut loc în acelaşi timp în mai multe oraşe poloneze, printre care Szczecin şi Lublin, unde pichete şi zeci de tractoare au împiedicat trecerea camioanelor venite din Ucraina.

Embargoul care vizează importurile de cerealele din Ucraina va putea fi prelungit până pe 15 septembrie

Statele vecine Ucrainei vor putea prelungi embargoul care vizează importul cerealelor până pe 15 septembrie.

Embargoul care vizează importurile de cerealele din Ucraina va putea fi prelungit până la data de 15 septembrie, potrivit unui draft de reglementare de la Comisia Europeană, a anunțat luni ministrul Agriculturii din Polonia, transmite Agerpres, citând Reuters.

La data de 2 mai, Uniunea Europeană a impus restricţii până pe 5 iunie, pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe din floarea soarelui provenite din Ucraina, în ideea de a diminua oferta în exces de cereale în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Măsura a venit după ce aceste ţări s-au plâns că cerealele ieftine din Ucraina fac producţia locală neprofitabilă.

Executivul comunitar a spus că în această perioadă, grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele din floarea soarelui provenite din Ucraina vor putea fi vândute în orice altă ţară din blocul comunitar.

Comisia a informat anterior că ar putea extinde restricţiile la importurile de cereale din Ucraina şi dincolo de 5 iunie, dacă situaţia excepţională va continua.

"Am primit de la Comisia Europeană un draft al unei noi reglementări care interzice importurile a patru produse în cele cinci ţări. Data prevăzută în draft este 15 septembrie. Acesta este doar un draft, dar eu sper că va intra în vigoare începând de mâine", a scris ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, într-o postare pe Twitter.

Anterior, UE a liberalizat toate importurile din Ucraina în ideea de a ajuta autorităţile de la Kiev să contracareze invazia rusească. Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia au devenit rute de tranzit pentru cerealele din Ucraina care nu au mai putut fi exportate pe mare din cauză că porturile ucrainene au fost blocate din cauza războiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel