Data publicării:
Adevărul despre consumul de nicotină. Prof. Reuven Zimlichman: Interzicerea țigărilor nu e calea de urmat. Trebuie găsite soluții logice și graduale pentru o problemă
Prof. Reuven Zimlichman a oferit un interviu în exclusivitate pentru DC News în care a explicat care sunt efectele reale ale nicotinei asupra organismului și de ce războiul împotriva companiilor producătoare de țigări nu este unul oportun pentru a limita consumul.
În data de 30 mai 2023, la Sofia, în Bulgaria a avut loc conferința „Enabling Science: Rethinking facts on harmful behaviours for health resilience“. În cadrul celui de-al doilea panel de discuții s-a abordat subiectul modalităților de urmat în vederea renunțării la fumat și reducerii consumului de nicotină.
Profesorul Reuven Zimlichman, șeful Departamentului de Medicină și al Institutul de hipertensiune de la Centrul Medical E. Wolfson din Israel, director al Institutului de Cercetare la Facultatea de Medicină Sackler, Universitatea Tel-Aviv, a oferit un interviu, în exclusivitate pentru DC News, în care a explicat de ce nicotina în sine nu este o problemă atâta timp cât este administrată în cantități rezonabile.
„Nicotina în sine nu este o problemă. Problema este că nicotina provoacă dependență. Drept urmare, în cazul țigărilor nu te poți opri din fumat și asta va duce la o altă problemă. Din punct de vedere al nicotinei, una sau două țigări fumate echivalează cu o ceașcă de cafea. Dacă bei o ceașcă de cafea dimineața la trezire nu ai nicio problemă și, în plus, ești mai energic. Același efect este și în cazul în care fumezi 1-2 țigări. Nicotina și cofeina sunt asemănătoare. Atâta timp cât sunt consumate în cantități limitate ele nu provoacă daune.
Totuși, atunci când se fac excese apar și probleme. De pildă, cineva care fumează 40 de țigări pe zi primește cantități uriașe de nicotină și, drept urmare încep să îi tremure mâinile, devine stresat, este hiper-reactiv și nervos. Efectul este similar injectării unei cantități de adrenalină în sânge.
Dacă e vorba de o cantitate redusă, efectul este unul benefic, pe când în cazul unei cantități uriașe starea de sănătate se deteriorează, apar palpitații, iar ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc. Efectele durează atât timp cât nicotina este prezentă în organism și cât timp este metabolizată. Primită în cantități mici, chiar dacă sunt regulate, nicotina nu reprezintă o problemă“, a explicat, în exclusivitate pentru DC News, profesorul Reuven Zimlichman.
Care este calea de urmat pentru a reduce cantitatea de nicotină
În ceea ce privește reducerea consumului de nicotină, există la nivel mondial și abordări care presupun impunerea unor limitări cât mai mari companiilor producătoare de țigări. L-am întrebat pe profesorul Zimlichman dacă aceasta reprezintă cu adevărat o cale de urmat sau este de fapt doar o modalitate de a băga gunoiul sub preș fără a găsi o soluție viabilă care să asigure un echilibru în ceea ce privește asigurarea nevoilor persoanelor fumătoare și limitarea efectelor substanțelor nocive din tutun asupra acestora.
Poziția lui Reuven Zimlichman a fost una tranșantă și a venit cu un exemplu care demonstrează faptul că există precedente periculoase atunci când vine vorba de interzicerea comercializării anumitor produse.
„De exemplu, în SUA, în anii '30 s-a interzis producerea, consumul și transportul de băuturi alcoolice. Ce s-a întâmplat atunci? Mafia americană a devenit foarte, foarte puternică, a câștigat foarte mulți bani și a devenit extraordinar de prolifică din simplul fapt că produsele ilegale costă mai mult. Oamenii nu s-au oprit din a consuma alcool, ci au băut la fel ca înainte.
Când creezi limitări, stimulezi crearea de organizații non-criminale. Ele profită de ocazie și fac bani din comerțul ilegal. La fel, de pildă, dacă limitez consumul de heroină pentru un dependent de droguri, în final se va ajunge la comiterea unei fapte grave. Din dependență, acesta poate ajunge să-și vândă casa pentru a-și cumpăra următoarea doză. La fel se întâmplă și în cazul persoanelor dependente de țigări. Ele pot ajunge în situații similare. Limitările nu sunt calea de urmat, ci trebuie să găsim soluții logice și graduale pentru problemă“, a explicat, pentru DC News, profsorul Reuven Zimlichman.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News