Data actualizării:
Data publicării:

Acordul la care au ajuns aliații NATO la summit-ul de la Washington

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (WiR_Pixs)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (WiR_Pixs)

Aliații NATO ar fi ajuns la un acord la summit-ul de la Washington, potrivit unei surse citate de Reuters.

Aliații NATO au ajuns la un acord asupra unei declarații la summit-ul de la Washington, care include angajamentul alianței de a continua să sprijine Ucraina „pe calea sa ireversibilă către integrarea totală euro-atlantică, inclusiv aderarea la NATO”, a declarat miercuri o sursă pentru Reuters.

Totodată, declarația respectivă reafirmă faptul NATO „va fi în măsură să adreseze o invitație Ucrainei de a se alătura alianței atunci când aliații vor fi de acord și condițiile vor fi îndeplinite”, potrivit sursei din cadrul alianței.

VEZI ȘI: Summit NATO: România s-a alăturat inițiativei aliate în domeniul supravegherii din spațiu

De ce Ucraina vrea în NATO

Precizăm că Ucraina dorește în cele din urmă să se alăture NATO pentru a preveni alte atacuri viitoare ale Rusiei, dar, chiar în cursul zilei de astăzi, a fost amintit faptul că în calitate de candidat Kievul trebuie să fie aprobat de toți membrii alianței, dintre care unii sunt reticenți în a provoca un conflict direct cu Rusia. Unii membri au spus deja public că își doresc ca alianța să clarifice că Ucraina se îndreaptă „ireversibil” către NATO și au fost dornici să includă în declarația summit-ului un limbaj dincolo de angajamentul alianței de anul trecut că "viitorul Ucrainei este în NATO”.

VEZI ȘI: Biden la summit-ul NATO, discurs clar și puternic după eșecul de la dezbaterea din iunie. România a fost menționată

Reamintim și faptul că miniştrii Apărării din mai multe state, respectiv Germania, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Polonia şi Suedia. Aceștia au semnat marţi, la summit-ul de la Washington, un acord care prevede achiziţionarea în comun de mine marine, precum și menţinerea lor în regiunea Mării Baltice. Scopul acestora este de a descuraja Federația Rusă.

VEZI ȘI: Mai multe țări au semnat un acord privind un ”potenţial punct inflamabil” cu Rusia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel