Data publicării:

A mutat fabrica pe furiș, în timp ce angajații erau în concediu

Autor: ana | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Alegeri prezidentiale 2024

Strategie surprinzătoare a unui proprietar de fabrică pentru a evita un conflict de muncă. A demontat fabrica pe ascuns și tot așa a și mutat-o într-o altă țară, după ce le-a acordat angajaților trei săptămâni de vacanţă de vară.

Potrivit Mediafax, Fabriziu Pedroni, patronul Firem Srl, o fabrică de componente electrice, cu sediul în apropiere de Modena, și-a mutat întreprinderea în Polonia. Nimic neobișnuit până aici, s-ar putea opina, însă proprietarul a demarat acțiunea pe ascuns, doar după ce i-a trimis pe cei 40 de angajați în luna august în concediu fără a-i anunța că nu vor mai avea unde să muncească după vacanță.

Angajaţii au aflat de intenţiile patronului când mutarea era aproape de final, iar un grup dintre ei a reuşit să blocheze ultimele 20 de camioane cu utilaje. Decizia Firem a devenit o controversă la nivel naţional, însă soarta celor 40 de angajaţi nu este clară.

Fabriziu Pedroni spune că a luat această decizie pentru a evita un conflict de muncă la anunţul că producţia va fi transferată în Europa de Est. "Dacă le-aş fi spus anterior că am de gând să transfer producţia în străinătate, mi-ar fi ocupat fabrica şi ar fi pus sechestru pe echipamente şi utilaje. Adevărul este că am vrut ca afacerea mea să supravieţuiească, iar Italia nu îmi mai oferă condiţiile potrivite", a declarat Pedroni pentru Bloomberg de la noua fabrică din Polonia.

Deși Pedroni a primit mai multe ameninţări la adresa sa şi a familiei sale, el spune că nu se va răzgândi, întrucât vrea să asigure supravieţuirea companiei, fondată de tatăl său după cel de-Al Doilea Război Mondial. Firma lui Pedroni a avut vânzări de 3 milioane euro anul trecut şi este în pierdere din 2008, a precizat omul de afaceri, care a inaugurat în această săptămână fabrica din Polonia. Acesta a precizat că nu va reveni în curând în Italia, având în vedere tensiunile, dar nici nu a participat la o întâlnire cu sindicatele şi autorităţile din Formigine, oraşul unde a funcţionat fabrica de componente electrice.

Pedroni susţine că decizia sa a fost motivată de mai mulţi factori, de la concurenţa dură din străinătate la costul ridicat al forţei de muncă şi taxele mari.

Reacții după mutarea fabricii 

"Plecarea pe furiş este o decizie desigur discutabilă, care a distrus relaţiile sale cu angajaţii şi comunitatea, însă la fel ca mulţi oameni de afaceri înaintea lui, Pedroni a abandonat vasul denumit Italia deoarece era singura soluţie pentru supravieţuire. În Italia, multe companii precum Firem sunt pe pierdere de cel puţin 5 ani", comentează pentru Bloomberg un profesor de strategie de business de la Universitatea Bocconi, Milano.

Un parlamentar a calificat decizia lui Pedroni drept "cel puţin clandestină", criticând lipsa de comunicare cu angajaţii şi comunitatea locală.

Reducerea costurilor, motiv pentru mutarea activității unor firme în străinătate 

Companiile italiene, inclusiv concernul auto Fiat şi producătorul de electrocasnice Indesit, mută treptat producţia în străinătate, pentru a reduce costurile.

Potrivit unui raport, în perioada 2002 - 2011, aproximativ 27.000 de companii italiene cu vânzări anuale de peste 2,5 milioane euro au mutat producţia în afara ţării, numai în Polonia funcționând în urmă cu doi ani 737 de companii controlate de italieni, cu peste 67.000 de angajaţi.

Italia traversează o recesiune prelungită, iar revigorarea economiei întârzie să apară, pe fondul competitivităţii relativ slabe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel