A început presa din Austria să-l înjure pe Nehammer. Mișcarea care ar putea duce PMP-ul la 10% / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Partidul Mișcarea Populară a depus la Curtea de Justiție a Uniunii Europene o acțiune prin care cere instanței să constate nelegalitatea deciziei prin care Consiliul JAI a respins aderarea României la spațiul Schengen.

Jurnalistul Val Vâlcu a făcut o remarcă privitoare la scăderea în popularitate a cancelarului de la Viena, Karl Nehammer. În plus, partidul său a avut pierderi însemnate la ultimele alegeri care au avut loc în Austria. Redăm mai jos discuția avută cu sociologul Alfred Bulai, în cadrul emisiunii „Nod în Papură“, cu privire la cine este responsabil pentru votul negativ dat de guvernul lui Nehammer și mișcarea Partidului Mișcarea Populară pentru a contracara decizia Austriei din 8 decembrie 2022.

„A început presa austriacă să-l cam înjure pe Nehammer. Mie mi se pare că acele companii din Austria nu-s așa de fericite că stau cu camioanele de lemne la graniță“, a punctat Val Vâlcu.

„Trebuie să înțelegem că și în Austria sunt mai multe partide care se înjură între ele, și, probabil un pic mai multă democrație decât în România. Stai liniștit, va fi o altă țară care se va opune. Pui pariu?“, a spus Alfred Bulai.

„Eu cred că oricine ar bloca, e vina politicienilor din România“, a continuat Alfred Bulai.

„Și a noastră. Și a clasei de lux care a boicotat turismul în Austria, Politicienii sunt în vârful aisbergului“, a spus Val Vâlcu.

CITEȘTE ȘI      -      România se va răzbuna pe Austria la OSCE dacă nu ridică veto-ul pe Schengen. Cristian Diaconescu: În mod evident că este nevoie de un semnal

Mișcarea care ar putea duce PMP la 10%

„Da, dar politicienii sunt responsabili. Puteau să folosească dreptul de veto. Chestiile astea sunt fierte după ce se întâmplă. Băi, dar de ce nu ați făcut până acum?“, a întrebat Alfred Bulai.

„26 de state au votat pentru. E greu să te întorci. Se încalcă niște tratate, Comisia urmărește prost obiectivele europene, își apără posturile, Parlamentul e co-decizie, dar s-a obținut, prin mișcarea din decembrie, 26 de voturi. Nu pot să o mai dea la întors și să spună că era bine în decembrie și acum s-a stricat“, a spus Val Vâlcu.

„Atât timp cât regulile spun că există dreptul de veto, aia e“, a completat Alfred Bulai. 

„Dacă în situația asta era o țară mai importantă, probabil că la Curtea Europeană de Justiție se mișca mai repede...“, a adăugat Val Vâlcu.

„Hai să vedem ce se întâmplă la Curtea Europeană de Justiție. Trebuie luată în calcul și asta! Mișcarea lui Eugen Tomac, președintele PMP, care s-a dus de unul singur, a exercitat dreptul de petiție etc. Să vedem dacă vor să dea un exemplu, mai ales că Austria e hub rusesc. Războiul Rece s-a terminat și oricum s-a terminat cu Rusia. Dacă o sancționează onorata Curte, PMP-ul urcă la 10%“, a spus Val Vâlcu, după care Alfred Bulai a precizat că nu se așteaptă la acest lucru.

„Cum? Cu victoria asta? Ăștia nu au fost în stare“, a mai spus Val Vâlcu.

Pe 6 februarie 2023, la aproape 2 luni de când Austria a respins aderarea României la Spațiul Schengen, Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară, a anunțat că a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la votul negativ dat de Viena pe 8 decembrie 2022

CITEȘTE ȘI      -       Una dintre cele mai jenante situații din istoria postbelică a Austriei: Blocarea aderării României și Bulgariei la Schengen (editorialist austriac)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel