10 Mai ar putea redeveni sărbătoare naţională
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
10 mai
10 mai

Un grup de intelectuali clujeni se pregăteşte să lanseze o propunere interesantă. Ei cer ca ziua de 10 Mai să fie declarată, din nou, sărbătoare naţională. Printre cei care susţin această idee se numără nume ilustre ale mediului universitar clujean, ca profesorul Doru Radosav, directorul Bibliotecii Centrale Universitare sau profesorul Alexandru Pisoschi.

Iniţiativa este sprijinită, deja, la nivel neoficial, de o serie de parlamentari, atât din Opoziţie, cât şi din coaliţia guvernamentală, informează romanialibera.ro. Numele lor le vom publica peste câteva zile, când ei îşi vor anunţa oficial poziţia şi când vor decide dacă vor promova această idee prin intermediul unei propuneri legislative ori prin intermediul unei iniţiative populare, care să presupună strângerea de semnături.

Adoptarea zilei de 10 Mai ca Zi Naţională nu presupune abolirea formei republicane de guvernare, ci un act de justiţie istorică. De asemenea, adoptarea zilei de 10 Mai ca sărbătoare naţională nu presupune renunţarea la 1 Decembrie. În fond, maghiarii au trei sărbători naţionale majore. Este vorba de 15 martie, ziua în care maghiarii aniversează izbucnirea Revoluţiei de la 1848, dar au şi o sărbătoare naţională în august, precum şi una în octombrie, când maghiarii aniversează izbucnirea Revoluţiei anticomuniste de la 1956. La fel, adoptarea Zilei de 10 Mai ca sărbătoare naţională nu ar însemna deloc faptul că România ar renunţa la serbarea de 1 Decembrie şi nici la aniversarea Unirii Principatelor, din 24 Ianuarie.

Adevărata zi a Independenţei

Însă adoptarea serbării zilei de 10 Mai ar însemna omagierea celor care au căzut în Războiul de Independenţă. Tehnic, din punctul de vedere al dreptului constituţional, România este independentă din 10 Mai 1877. Însă comuniştii au acreditat minciuna potrivit căreia Ziua Independenţei ar fi 9 Mai, când ministrul de Externe al lui Carol I, Mihail Kogălniceanu a declarat în Parlament că România se află în stare de război cu Turcia şi că, de fapt, este independentă. Este ceea ce în limbajul parlamentar de azi de numeşte declaraţie politică, care are, evident, valoare politică, nu valoare oficială. Valoare oficială are Declaraţia de Independenţă, care a fost adoptată de Parlament în data de 10 Mai. Şi atunci, la fel ca şi acum, un astfel de act care aparţine dreptului internaţional public intră în vigoare după ce este ratificat de Parlament, este promulgat de preşedinte azi, pe atunci de principele domnitor, iar apoi este publicat în Monitorul Oficial.

De ziua de 10 Mai se leagă un alt eveniment important pentru istoria României. În anul 1881, ea a devenit regat, adică a obţinut un plus de prestigiu pe scena internaţională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel