Urmărește emisiunea live
Ziua Mondială a Sănătății, 7 aprilie. Leonard Azamfirei: Criza generată de coronavirus ne-a învățat o lecție importantă. Nu ne permitem luxul de o uita vreodată
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: Facebook / Leonard Azamfirei
Foto: Facebook / Leonard Azamfirei
Medicul Leonard Azamfirei, rectorul UMF Târgu-Mureș, a transmis un mesaj în exclusivitate pentru DC News cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii.

Anul acesta, Ziua Mondială a Sănătății, 7 aprilie, stă sub mesajul "Pentru o lume mai dreaptă și mai sănătoasă".

VEZI ȘI: EXCLUSIV  Ziua Mondială a Sănătății, 7 aprilie. Andrei Baciu: Ei sunt eroii acestor vremuri. Este un moment bun să le spunem un mare ”mulțumesc”

”Peste 2,8 milioane de oameni au murit în întreaga lume din cauza pandemiei de coronavirus, conform unui bilanț stabilit de Organizația Mondială a Sănătății. Aceste cifre nu sunt simple numere, ci tot atâtea drame; au dispărut de lângă noi părinți, rude, colegi sau prieteni. De fapt, noi suntem cei care i-am pierdut. Cu siguranță, nu sunt singurul care se întreabă dacă totuși nu am fi putut salva mai multe vieți? Ne este teamă de răspunsuri.

La mai bine de un an de la debutul pandemiei, peste 120 de milioane de oameni au fost împinși în pragul sărăciei extreme. Criza sanitară este dublată de o criză economică, iar când vom fi depășit unda de șoc provocată de aceste două crize, ne vom confrunta cu cea de-a treia: criza datoriilor.

În fiecare an, pe 7 aprilie, marcăm Ziua Mondială a Sănătății. Este un bun prilej pentru a medita asupra unei întrebări fundamentale: ce reprezintă pentru noi SĂNĂTATEA? Este condiția sine-qua-non pentru a ne bucura de compania celor dragi, pentru a munci și învăța, pentru a ne trăi în mod deplin viața. Criza generată de coronavirus ne-a învățat o lecție importantă.

Nu ne permitem luxul de o uita vreodată: sănătatea trebuie prețuită cât timp o avem. Și o vom prețui cu adevărat doar atunci când vom prioritiza investițiile în sănătate, când vom opri exodul cadrelor medicale (hemoragie care afectează dramatic zonele defavorizate) și când vom reuși să creștem încrederea românilor în actul medical. „Ocrotirea sănătății” nu trebuie să rămână un simplu deziderat constituțional, ci însăși baza pe care putem clădi o nouă realitate socială.

Tema subfinanțării sănătății este recurentă și pare aproape formală prin lipsa unei consecințe, bătălia fiind an de an pierdută inevitabil înaintea oricărei dezbateri concrete.

În calitate de medic am salvat vieți, din poziția de profesor universitar i-am învățat pe studenți să prețuiască sănătatea și să lupte pentru viața pacienților, iar astăzi mă alătur celor care susțin o acțiune solidară și responsabilă, menită să asigure accesul tuturor la servicii medicale de cea mai bună calitate”, a declarat Leonard Azamfirei, rectorul UMF Târgu-Mureș, în exclusivitate pentru DC News

VEZI ȘI: EXCLUSIV  Ziua Mondială a Sănătății, 7 aprilie. Patriciu Achimaș-Cadariu: Primul meu gând. Unii dintre ei au suferit foarte mult

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel