Data publicării:

Zelenski îl critică pe Biden: Trebuie să creadă mai mult în noi. Trupele ruse râd

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Zelenski și Biden
Zelenski și Biden
Președintele Volodimir Zelenski a criticat ezitările președintelui Joe Biden în a permite utilizarea armelor occidentale împotriva țintelor din Rusia, acuzând că această șovăială le permite forțelor Kremlinului să-și râdă de Ucraina și să „vâneze” oameni.

Într-un interviu pentru The Guardian, publicat vineri, Zelenski a confirmat existența unor tensiuni cu Washingtonul, îndemnându-l pe Biden să treacă peste temerile legate de o posibilă escaladare nucleară cu Moscova și să aprobe folosirea armelor americane pentru atacuri cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei.

După luni de negocieri, SUA au făcut un mic, dar simbolic pas, permițând armatei de la Kiev să folosească unele arme americane pentru a trage asupra teritoriului Rusiei, dar doar în zona de graniță, pentru apărarea orașului Harkov. Totuși, Zelenski a subliniat în interviul său că Ucraina trebuie să poată folosi arme „puternice”, cu rază lungă de acțiune, capabile să lovească ținte adânc în teritoriul rusesc - o linie roșie pe care Casa Albă nu a ridicat-o încă. „SUA trebuie să creadă mai mult în noi”, a spus el.

Fără aprobarea americanilor, alți aliați ar putea continua să nu permită Ucrainei să folosească armele lor cu rază lungă de acțiune. Zelenski a avertizat că Rusia nu înțelege altceva decât forța și că Ucraina trebuie să răspundă. „Cred că este absolut ilogic să ai arme occidentale și să vezi cum criminali, teroriști, ne ucid dinspre partea rusă. Pentru ei, este ca și cum ar merge la vânătoare. Vânătoare de oameni”, a declarat Zelenski.

Zelenski a dezvăluit că i-a cerut fostului premier britanic Boris Johnson să facă lobby pe lângă Donald Trump pentru aprobarea ajutorului de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, la care republicanii de dreapta dură se opuneau. El a menționat că noile arme americane încă nu au sosit în cantități suficiente pentru a echipa brigăzi ucrainene suplimentare în nord-est, unde Rusia avansează.

Zece țări și-au manifestat sprijinul pentru eliminarea „liniilor roșii” în ceea ce privește folosirea armamentului occidental. Președintele francez, Emmanuel Macron, a indicat sprijinul său, afirmând că Ucraina ar putea folosi rachete franceze cu rază lungă de acțiune Scalp împotriva siturilor militare rusești ostile. Totuși, Zelenski a remarcat că o decizie finală depinde de consensul internațional, poziția Washingtonului fiind crucială.

Biden este de mult timp îngrijorat de riscurile unui conflict nuclear direct cu Moscova și probabil va lipsi de la summitul de pace din Elveția, organizat de Ucraina. Întrebat dacă se simte dezamăgit de SUA, Zelenski a răspuns: „Cred că trebuie să creadă mai mult în noi”.

În ultima săptămână, Rusia a folosit bombe ghidate pentru a ucide cel puțin 25 de civili în Harkov, însă Ucrainei nu i s-a permis să tragă în Rusia, a subliniat Zelenski. „Ne luptăm și suntem în război, și nu la început. De aceea, trebuie să găsim o cale de ieșire din situație în fiecare zi”, a afirmat el.

Zelenski a remarcat că țările occidentale, care se bucură de pace, au „priorități diferite” și nu împărtășesc sentimentul de urgență existențială al Ucrainei. Rusia se mișcă mai repede în ceea ce privește fabricarea și furnizarea de arme pentru forțele sale armate, comparând Ucraina cu o navă care trebuie să ajungă la destinație „în mod corect” și întreagă, salvând „cât mai multe vieți posibile”.

Negocierile cu Rusia sunt nerealiste, a declarat Zelenski, explicând că un acord de pace ar fi o „capcană”, deoarece Putin ar încălca orice acord și „nu poate fi crezut”. Președintele rus a lansat invazia din 2022 deoarece Occidentul a răspuns slab la anexarea Crimeei și la preluarea unor părți din estul Ucrainei în 2014.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel