Vorbești mult la telefon? Asta te-ar putea îmbolnăvi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Dacă vorbești mult la telefon, poate ar fi bine să citești asta. Te poți îmbolnăvi.

Un nou studiu realizat de oameni de ştiinţă din China a examinat impactul convobirilor la telefonul mobil asupra creşterii tensiunii arteriale. Rezultatele cercetării lor au fost publicate într-un jurnal medical.

Potrivit datelor obţinute, dacă o persoană vorbeşte la telefonul mobil mai mult de jumătate de oră pe săptămână, riscul creşterii tensiunii arteriale se măreşte cu 12% comparativ cu persoanele care vorbesc mai puţin, scrie Rador, citând zdrave.bg. Într-un studiu mai detaliat, s-a descoperit că rolul principal în acest sens îl joacă timpul petrecut pe reţelele de socializare prin intermediul dispozitivului mobil.

Persoanele care vorbesc una până la trei ore pe săptămână aveau un risc cu 13% mai mare de hipertensiune arterială. Cei care vorbesc timp de patru până la şase ore au un risc şi mai mare - 16%. Mai mult de şase ore pe săptămână petrecute la telefonul mobil înseamnă un risc cu 25% mai mare de creştere a tensiunii arteriale. Experţii recomandă menţinerea la minimum a conversaţiilor pe telefonul mobil, pentru o inimă sănătoasă.

Citește și:

De ce nu ar trebui să folosești telefonul înainte de culcare. Efectele negative

Utilizarea smartphone-ului înainte de a merge la culcare ne afectează sănătatea mai mult decât credem, iar efectele negative sunt multiple. 

Poate deteriora vederea

Vederea brusc înceţoşată după ore întregi petrecute pe reţelele de socializare este cel mai des întâlnit simptom.

Utilizarea smartphone-ului pentru perioade lungi poate provoca oboseală oculară, cunoscută şi sub denumirea de ochi obosiţi. Pentru protejarea ochilor, se recomandă reducerea luminozităţii ecranului şi evitarea folosirii telefonului prea mult timp. De asemenea, perturbă somnul - la sfârşitul unei zile lungi, multe persoane sunt tentatate să petreacă mai mult timp verificându-şi mesajele sau citind ştirile, scrie Rador.

Dar acest obicei nu este atât de inofensiv pe cât pare. Folosirea telefonului înainte de culcare are efecte negative asupra calităţii somnului. Lumina albastră a smartphone-ului nu afectează doar vederea, ci şi ciclul somn-veghe, care, la rândul său, cauzează probleme de sănătate. Folosirea telefonului în pat poate provoca dureri la nivelul gâtului. Muşchii gâtului se încordează la mişcarea de înclinare a capului pentru a privi ecranul, creând o tensiune musculară care se resimte neplăcut pe parcursul zilei.

Vezi și: Nu utiliza telefonul imediat după ce te-ai trezit. Iată ce riști dacă o faci

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel