Vlădescu: Noua lege a sănătăţii ar putea permite spitalelor să devină fundaţii şi societăţi
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
medici-spacialisti---spital
medici-spacialisti---spital

Noua lege a sănătăţii ar putea permite spitalelor să îşi schimbe statutul juridic şi să devină fundaţii şi societăţi în subordinea autorităţilor locale sau a MS, pentru a avea un management de calitate şi a atrage şi folosi eficient fondurile, a spus preşedintele Comisiei Prezidenţiale de Sănătate.

"Acest proiect de lege permite spitalelor să schimbe statutul juridic şi să devină societăţi, asociaţii sau fundaţii, având acelaşi proprietar, respectiv autorităţile locale, Ministerul Sănătăţii (MS) sau ministerele cu reţea sanitară proprie. Acest sistem care se regăseşte în multe ţări, pornind de la Anglia, Polonia, Ţările Baltice, permite dezvoltarea unui management de calitate. Totodată, politica de personal nu ar mai depinde de Legea Finanţelor Publice, ci de nevoile reale ale spitalului", a declarat, miercuri, preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniul Sănătăţii Publice, Cristian Vlădescu.

El a mai spus că prin noul proiect de lege, un spital ar putea angaja orice medic doreşte şi, totodată, să îi ofere salariul pe care şi-l va permite prin noul statut juridic.

"Managerii spitalelor vor respecta regulile sanitare pentru a intra în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate în vederea decontării serviciilor efectate. Ei îşi pot atrage fonduri suplimentare şi pot angaja personalul de care au nevoie, după grila societăţilor sau a fundaţiilor", a explicat preşedintele Comisiei Prezidenţiale.

Comisia Prezidenţială pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniul Sănătăţii Publice va elabora până la sfârşitul anului un proiect al noii legi a sănătăţii, pe care îl va prezenta Ministerului Sănătăţii spre analiză şi completare, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX consilierul prezidenţial Virgil Păunescu.

"Comisia Prezidenţială a elaborat în 2008 un raport pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniul sănătăţii publice din România intitulat «Un sistem sanitar centrat pe nevoile cetăţeanului». Din toamna lui 2010, acest material a fost discutat pe rând cu sindicatele, patronatele, organizaţiile nonguvernamentale, fundaţii, rectori, asociaţii profesionale, în prezenţa reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii şi ai CNAS. Reacţiile au fost pozitive. Pornind de la acel material, căruia îi lipsea doar ultimul capitol, cel privind concluziile generale, vom elabora, până la sfârşitul anului, un proiect al noii legi a sănătăţii, pe care îl vom înainta Ministerului Sănătăţii pentru analiză, completare şi dezbatere, la fel ca şi în cazul Legii educaţiei", a spus consilierul prezidenţial Virgil Păunescu.

El a precizat că acest proiect-cadru al noii legi a sănătăţii porneşte de la ideea că sistemul sanitar are racile fundamentale, cum ar fi monopolul statului, politizarea, conflictul de interese, incompatibilităţile şi deficienţa managerială.

"S-a conturat un model organizatoric. De exemplu, privatizarea administrării banului public după modelul practicat cu succes în Olanda. CNAS strânge banii privaţi, contribuţia cetăţenilor la sănătate, dar banii sunt administraţi de către casele private. Aceste case intră în competiţie pentru a lua banii. Din acest moment, casele de asigurări fug după pacienţi, adică în sfârşit pacientul este pus în centrul sistemului, după medici, după spitale şi clinici. Tot instituţiile private vor face pachetul de servicii de bază, dar şi pachetele suplimentare. În plus, casele private vor extrage mai mulţi bani pentru sistemul sanitar. Potrivit estimărilor, anual ar putea fi atraşi în sistemul sanitar aproximativ două miliarde de lei de pe piaţă", a mai spus consilierul prezidenţial.

Păunescu a adăugat că dacă statul nu poate atrage bani din piaţă, atunci o face privatul prin piaţa asigurărilor de sănătate, care va alerga după spitale.

"Va fi o competiţie pentru calitate, în care pacientul va fi pentru prima dată avantajat. Casele de asigurări nu pot să refuze niciun pacient prin noua lege", a precizat Păunescu.

El a mai spus că proiectul noii legi aşa cum a fost realizat de Comisia Prezidenţială va permite spitalelor să se transforme în societăţi sau fundaţii. Acest lucru va permite administrarea unităţilor după reguli noi de eficienţă managerială şi financiară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel