Vești bune pentru copiii cu alergie la arahide: un plasture îi poate proteja de reacții severe
Alergia la arahide, una dintre cele mai frecvente și grave alergii alimentare la copii, ar putea găsi în curând un răspuns eficient pentru a reduce riscul de ingerare accidentală.
Dezvoltați de compania biofarmaceutică franceză DBV Technologies, plasturii numiți Viaskin Peanut se bazează pe imunoterapia epicutanată (EPIT) care are ca scop reechilibrarea sistemului imunitar, expunând pacienții la doze mici, controlate dintr-un alergen cunoscut, în acest caz alergenul fiind proteina de arahide.
Dozele de alergeni aplicate într-un plasture cutanat sunt mult mai mici decât cele utilizate în imunoterapiile orale (în esență arahide măcinate luate sub formă de tablete).
Deși copiii pot dezvolta în continuare unele iritații ale pielii sau reacții adverse, plasturii sunt o alternativă mult mai simplă - și potențial mai sigură - la imunoterapia orală, susțin cercetătorii, potrivit Fanpage.
Rezultatele studiului
Studiul, condus de specialistul în alergie pediatrică, Matthew Greenhawt, de la Spitalul de Copii Aurora din, Colorado, a arătat că plasturele a desensibilizat aproximativ două treimi din cei 244 de copii care l-au purtat zilnic timp de 12 luni, comparativ cu o treime din cei 118 copii din grupul placebo.
În ceea ce privește eficacitatea, rezultatele studiului, care au fost publicate în New England Journal of Medicine, au indicat că 67% dintre copiii care au purtat plasturele și 33,5% dintre cei din grupul placebo (diferență procentuală de 33,4 puncte) au tolerat ingerarea unei cantități mici de arahide (300 mg sau mai puțin) fără a prezenta simptome alergice, echivalent cu aproximativ 1-4 alune – ceea ce este suficient pentru a le proteja de expunerea accidentală.
Pentru multe familii, acest tip de protecție ar oferi o ușurare imensă din angoasa de a trăi cu o alergie alimentară, cum ar fi alergia la arahide, din care sunt necesare doar câteva miligrame pentru a declanșa reacții alergice severe și potențial fatale (anafilaxie).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News