Veste bună despre protecția oferită de doza booster în fața Omicron
Doza booster a vaccinului oferă o protecție de 95% în fața decesului provocat de varianta Omicron, pentru cei trecuți de 50 de ani, arată un studiu al Agenţiei pentru Siguranţă Sanitară din Marea Britanie.
UKHSA a precizat că, la aproximativ șase luni după a doua doză din oricare dintre vaccinurile anti-COVID, protecția împotriva riscului de deces provocat de Omicron era de aproximativ 60% la cei trecuți de 50 de ani. Protecția a crescut la aproximativ 95% la două săptămâni după primirea doze booster, notează Reuters, potrivit Mediafax. Datele continuă să arate niveluri ridicate de protecție împotriva riscului de spitalizare în urma dozei de booster.
Eficacitatea împotriva riscului de spitalizare a fost de aproximativ 90% pentru vaccinul Pfizer-BioNTech și a scăzut la 75% la 10-14 săptămâni după booster.
Pentru Moderna, eficacitatea împotriva riscului de spitalizare a fost de 90-95% până la 9 săptămâni după booster.
„Dovezile sunt clare - vaccinul ne ajută să ne protejăm pe toți împotriva efectelor COVID-19, iar booster-ul oferă un nivel ridicat de protecție împotriva riscului de spitalizare și deces în cazul celor mai vulnerabili", a declarat dr. Mary Ramsay, șefa serviciului de imunizare din cadrul UKHSA.
Citește și: Raed Arafat, veste bună despre Omicron, dar ”să rămânem precauți”
Raed Arafat a fost întrebat, joi, dacă, din punctul său de vedere, situația în România este îngrijorătoare în acest moment.
„Faptul că varianta Omicron are impact mai redus din punctul de vedere al gravității este un lucru foarte pozitiv. Normal că trebuie să rămânem precauți. Nu aș categorisi îngrijorătoare. Este o situație care necesită precauție pentru următoarele două - trei săptămâni până atingem vârful, după care vedem că începe să scadă”, a spus, joi, Raed Arafat.
„Insistăm mai ales asupra purtării măștii. Considerăm că este, poate, cea mai eficientă metodă, cu excepția vaccinării, care poate preveni stările grave și ajungerea la terapie intensivă sau la deces. În rest, așteptăm să vedem care va fi evoluția și la un moment probabil că o să scadă complet numărul cazurilor Delta și o să avem preponderent Omicron”, a mai spus Raed Arafat.
„Dacă menținem acest ritm, este posibil ca săptămâna viitoare să ajungem sau chiar să depășim 1.000 de cazuri la Terapie Intensivă”, a mai spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, Așa cum s-a întâmplat și în trecut, pacienții pot fi transferați în alte județe, în funcție de numărul locurilor din spitale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News