Șeful Salvamont, în stare gravă, după ce a fost atacat, pe stradă, de ursoaică. Ministrul Fechet, informații de ultim moment

Cel mai recent caz al bărbatului atacat de o ursoaică în Predeal scoate în evidență pericolele tot mai mari reprezentate de urșii care ajung în localitățile din România.
Incidentul din seara de duminică, în care șeful serviciului Salvamont din Predeal a fost atacat de un urs, evidențiază problemele grave cauzate de numărul mare de urși din România.
Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a detaliat întreaga operațiune de căutare a ursoaicei care l-a atacat pe bărbat, respectiv decizia de împușcare a animalului.
„Operațiunea de căutare a durat mai bine de 24 de ore. Erau toți alertați, pentru că riscul ca o astfel de tragedie să se repete este unul major, din ceea ce spun experții. Motiv pentru care, de îndată ce ursoaica a coborât din nou în oraș, a fost văzută la timp și împușcată. Probabil că sunt mulți alți urși care dau buzna în Predeal, așa cum se întâmplă în multe localități din România, la fel cum se întâmplă la stâne.
(...) Suntem obligați, ca mai ales atunci când astfel de tragedii se întâmplă în intravilanul localităților – spre deosebire de tragedia de anul trecut din Bucegi unde acea tânără a fost omorâtă pe munte, pentru că toată lumea a spus ca era în arealul ursului, pe munte, nicio lege nu te poate apăra în mijlocul pădurii – dar în fața blocului... Așa cum s-a întâmplat cu acest om – șeful salvamontiștilor din Predeal, care se ducea spre casă. Era în oraș.
Nu-l putem suspecta că a provocat ursul. Din ceea ce mi s-a spus, se pare că ursoaica se plimba prin oraș împreună cu puii. Respectivul domn se îndrepta spre casă. La un moment dat, puii au traversat, iar ursoaica era pe celălalt trotuar.
El a fost prins, cumva, între ursoaică și pui. Și probabil, într-o situație pe care puțini și-o explică, ursoaica a atacat. S-a transformat, instantaneu, în prădător. S-a întâmplat o tragedie, pentru că starea victimei, din păcate, este una, în continuare, extrem de gravă”, a explicat Mircea Fechet, la Digi24.
Administrația locală, responsabilă de gestionarea urșilor în comunități
Ministrul a ținut să precizeze faptul că primăriile au responsabilitatea de a aplica măsurile prevăzute de legislație în gestionarea situațiilor în care urșii ajung în comunități, prin intermediul unei comisii coordonate de primar, care poate decide între alungarea, relocarea sau, în cazuri speciale, împușcarea ursului. Totuși, subliniază acesta, relocarea sau alungarea urșilor nu rezolvă problema pe termen lung, ci doar o mută în alte localități.
„(...) Și cred că, dincolo de legislația pe care o avem astăzi în vigoare, care îi permite primarului să intervină – fie prin metoda alungării, fie prin relocare sau cea finală, de împușcare a exemplarului pe care-l consideră agresiv – relocarea și alungarea nu fac nimic altceva decât să mute problema în altă localitate sau să ne facă să câștigăm mai puțin timp.
Însă ursul, care coboară în gospodăriile oamenilor, care coboară în comunitate, care e obișnuit să interacționeze cu oamenii, e întotdeauna un urs care va repeta acel comportament. Urșii respectivi nu o să se mai plimbe prin pădure pentru a căuta hrană.
Ei aleg calea ușoară, de aceea avem urși cerșetori pe Transfăgărășan, urși care coboară la pubelele de gunoi care ar trebui securizate – pentru că nu s-au inventat acum ghenele anti-urs – ele există de zeci de ani, sunt folosite cu succes acolo unde există riscul ca ursul să coboare, respectiv în localitățile din vecinătatea arealului unde trăiește de obicei ursul - uneori se întâmplă, alteori nu se întâmplă să fie securizate.
Aș vrea să nu picăm în cealaltă extremă: să considerăm că o singură măsură ar fi (n.r. de ajuns): tomberonul anti-urs, împușcarea, relocarea ori gardurile electrice – în anumite situații, unde ele sunt fezabile. La Predeal, ar însemna kilometri întregi de gard electric pentru a împrejmui localitatea. Nu vrem nici să transformăm localitățile în veritabile țarcuri și să nu se mai înțeleagă cine de cine se păzește”, a mai spus acesta.
94% din urșii problematici sunt alungați sau relocați
Ministrul Fechet a mai evidențiat statisticile alarmante privind urșii ajunși în comunități, menționând că, din 450 de cazuri înregistrate anul trecut, doar 6% dintre urși au fost împușcați, majoritatea fiind alungați sau relocați.
(...) Responsabilitatea de a aplica OUG 81/2021, așa cum se aplică în multe localități în astfel de situații, revine întotdeauna primarului care conduce o comisie din care fac parte: Jandarmeria, paznicul de vânătoare, medicul veterinar ș.a.m.d. Dar decizia de a-l împușca, de a-l reloca sau alunga aparține acelei comisii conduse de primar.
În 2024, am avut peste 450 de situații în care a ajuns ursul în comunitate. Oamenii au sunat la 112, imediat s-a alertat primăria, s-a întrunit comisia... În mai puțin de 6% dintre acele cazuri s-a dispus măsura împușcării ursului. Cu alte cuvinte, din 100 de apeluri la 112, în 94 dintre cazuri, ursul a fost alungat sau relocat în alt județ. Și tot din spusele specialiștilor, un urs, care ajunge să creeze probleme o dată, va repeta acel gest. Nu se va mai reîntoarce niciodată în pădure să caute hrană, să se lupte cu alți urși.
Și decizia de azi-noapte, de a împușca ursoaica, a fost o decizie luată în baza OUG 81. Comisia respectivă a decis că acel urs este agresiv și nu există altă soluție de a-l gestiona. (...) Sunt puține județe care au împușcat toți urșii din cota ce a fost alocată prin Legea 242/2024. Sunt 5-6 județe care și-au făcut treaba”, a mai spus ministrul Mediului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News