Data publicării:
Topul „perlelor” de la simularea Evaluării Naționale 2025. Pentru unii elevi rima e „încrucită”, iar poezia lui Blaga - text „belgian”

Simularea Evaluării Naționale 2025 le-a dat bătăi de cap elevilor.
Elevii din clasele a VIII-a au susținut pe 17 martie proba de Limba şi literatura română din cadrul simulării Evaluării Naţionale 2025. Rezultatele obținute de către aceștia au fost centralizate și comunicate, luni, 31 martie, de către Ministerul Educației și Cercetării, iar potrivit datelor, doar 92 de elevi din toată țara au reușit să obțină nota 10 la proba de Limba și literatura română, ceea ce reprezintă 0,06% din totalul de 161.883 de lucrări evaluate. Totodată, potrivit datelor, aproximativ 64% dintre elevi au obținut note egale sau mai mari decât 5. Pentru comparație, la Evaluarea Națională din 2024, 407 elevi au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura română.
În acest an se pare că unele exerciții le-au dat bătăi de cap elevilor, ducând la nașterea unor „perle” de toată frumusețea.
Topul „perlelor” de la simularea Evaluării Naționale 2025
Autorii subiectelor au extras mai multe cerințe pe baza poeziei "Trezire" de Lucian Blaga. Termenul „blagian”- adică ”al lui Blaga”- care apare într-un exercițiu - i-a încurcat grav pe copii.
Potrivit Știrile Pro TV din topul „perlelor” de la simularea Evaluării Naționale 2025 fac parte următoarele:
- „Nu știu, nu ne-a predat ce e un text blagian”.
- „În textul belgian ne dă peste cap emoția căsătoririi cu un copac”.
- ”Poezia e despre Paște. În mintea poetului, albinele sunt responsabile de înviere, pe care o amestecă cu miere și cu ceară de lumânări”.
- ”Rima din prima strofă e încrucită”.
- ”Măsura primelor două versuri este de șapte cuvinte și o cratimă”.
- ”Poezia ne prezintă un copac care doarme într-o stare dumnezeiască și nu se lasă sculat din ia”.
- ”Arborele plânge niște muguri, iar autorul se ia de soare, că de ce l-a supărat”?
Candidaților li s-a cerut și să facă o paralelă între poezia "Trezire" și un articol din revista Dilema Veche.
- „Autorul Lucian Blaga și doamna Cristina au în comun o dilemă despre albine și faguri, așa că el face poezii iar ea și-a făcut un site www.dilemaveche.ro”.
- „Sunt foarte deschisă, deci î-mi schimb părere-a dacă e cazul”.
Ce spun profesorii
Profesorii spun că exprimarea elevilor "este catastrofală" și că s-a ajuns aici pentru că refuză să învețe teoria.
„Exprimarea este catastrofală! La toate, deci nu este vorba numai de eseul de literatură. Ei nu știu ce este un articol, ce e o desinență, nu înțeleg flexiunea cazurilor. Și atunci fie dublează i-urile, fie nu pun câte trebuie. Nu sunt obișnuiți să gândească nici în analogii, nici în reguli. Ei sunt o generație care refuză să învețe teoria”, a declarat Adina Papazi, profesoară de română, pentru sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News