Data actualizării:
Data publicării:

Venit minim universal. Mircea Coşea: "România, situaţie critică în două-trei luni"

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp

Profesorul Mircea Coşea a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, ce înseamnă venitul minim universal, după ce Germania a anunţat că va plăti 1200 de euro pe lună mai multor persoane, în cadrul unui experiment. 

"Este o idee care circulă de câţiva ani. Ea a fost pusă în valoare de economistul francez Thomas Picketty şi a fost consacrată în 2019, când s-a acordat şi premiul Nobel pentru economie unei economiste care promovează această idee. Nu este întotdeauna foarte convenabilă pentru anumite ţări. În condiţiile noastre, trebuie să ştim că creşterea cheltuielilor sociale va duce la o micşorare a motivării forţei de muncă pentru muncă. Deja avem o mare parte a forţei de muncă care nu munceşte, care trăieşte din plăţi sociale. 

E bine să nu laşi oameni să moară de foame, mai ales când e criză, dar trebuie să ne gândim şi la faptul că acest lucru poate duce la demotivare, pentru că nu e legată de nimic. În condiţii de criză, unele ţări au apelat la aşa ceva pentru a atenua contracţiile sociale şi, mai ales, inflamarea societăţii prin creşterea imensă a numărului de şomeri.", a explicat Mircea Coşea pentru DC NEWS. 

Semnal de alarmă pentru România. "Oamenii vor merge la supa colectivă"

"Probabil că peste vreo două sau trei luni, şi în România vom avea o situaţie critică, vom ajunge poate la situaţia din 1929-1933, când o importantă masă din populaţie va trebui să meargă la "supa colectivă", pentru că nu se mai creează lichiditate. Şomerii sunt mulţi, şomajul tehnic nu va mai putea fi plătit mult timp, sunt ramuri care pică de tot. Spre exemplu, HORECA. Acolo sunt 700.000 de persoane, care au familii. În condiţiile astea, sigur că un astfel de venit ar calma societatea", a mai spus acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel