Varșovia devine al doilea oraș polonez care va interzice mașinile vechi începând cu 2024
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Capitala Poloniei, Varșovia, va introduce anul viitor o „zonă de transport curată” care va interzice mașinile vechi pe benzină și diesel din centrul orașului. Acțiunea este similară cu inițiativa Cracoviei, care a devenit primul oraș din Polonia – și regiunea Europei Centrale și de Est – care a lansat astfel de măsuri.  

De la 1 iulie 2024, mașinile diesel mai vechi de 18 ani și mașinile pe benzină mai vechi de 27 de ani nu vor fi permise în centrul Varșoviei, a anunțat ieri primarul Rafał Trzaskowski.

Aceste praguri vor fi apoi coborâte treptat; până în 2032 mașinile diesel de peste 11 ani și mașinile pe benzină de peste 17 ani vor fi interzise. Orașul calculează că acest lucru va duce la o reducere cu 80% a oxidului de azot (NOx) și la o scădere cu 69% a particulelor (PM) până în acel an.

„Aerul curat din Varșovia este scopul nostru comun”, a scris primarul pe Twitter. „La asta ne străduim noi ca guvern local. Asta se asteapta varșovenii de la noi.”

El a susținut că 87% dintre locuitorii orașului spun că doresc ca autoritățile locale să ia măsuri pentru a reduce poluarea aerului (care în Polonia are printre cele mai ridicate din Europa) și că 76% susțin ideea unei zone de transport curate.

Trzaskowski a mai menționat că crearea unor astfel de zone în orașele cu o populație de peste 100.000 de locuitori este unul dintre angajamentele pe care și le-a asumat Polonia pentru a obține miliarde de euro în fonduri de redresare post-pandemie de la UE.

Primăria Varșovia a propus o limită pentru zona de aer curat care acoperă întreg districtul central Śródmieście și părți din districtele adiacente Wola, Ochota, Saska Kępa, Grochów și Praga. Acum va lansa trei luni de consultări publice cu rezidenții pentru a decide asupra limitelor finale.

Cracovia a devenit primul oraș polonez care a anunțat interzicerea mașinilor vechi

Cracovia urmează să devină primul oraș din Polonia care interzice mașinile mai vechi de pe străzile sale, în încercarea de a reduce poluarea. Un important grup local de activism climatic, Kraków Smog Alarm, spune că este și primul oraș din Europa Centrală și de Est care face acest lucru.

Noua „zonă de transport curată” – care a fost propusă de primar și aprobată de majoritatea consilierilor locali – va acoperi întreg orașul și va începe să fie introdusă la jumătatea anului 2024.

Inițial, mașinile pe benzină care au peste 31 de ani și mașinile diesel cu o vechime mai mare de 27 de ani vor fi interzise de la drumurile orașului. De la jumătatea anului 2026, regulile vor fi înăsprite: mașinile pe benzină de peste 25 de ani și vehiculele diesel de peste 15 ani nu vor mai fi permise, relatează Notes from Poland.

Cu toate acestea, șoferii cu vârsta de minimum 70 de ani vor fi scutiți de restricții, la fel ca vehiculele folosite de serviciile de urgență și mașinile de colecție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel