Data publicării:

Vaccinul Pfizer anti-COVID, aproape GATA. Val de speranță la nivel MONDIAL. Cum a reacționat lumea la aflarea veștii

Autor: Ema Apostu | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Grupul farmaceutic Pfizer a făcut marele anunț. Cum au reacționat lumea la aflarea acestei vești.

Anunţul grupului farmaceutic Pfizer conform căruia vaccinul său împotriva COVID-19 a redus cu 90% riscul de îmbolnăvire în urma contractării noului coronavirus a generat marţi un imens val de speranţă în întreaga lume, Statele Unite estimând că ar putea avea un vaccin autorizat în câteva săptămâni, iar Uniunea Europeană "la începutul anului 2021", relatează AFP.

Deocamdată nu este clar dacă vaccinul oferă imunitate de lungă durată, scrie Agerpres. Însă, anunţul a stârnit imediat un val de optimism şi o creştere a pieţelor bursiere mondiale, la doar zece luni după secvenţierea genomului noului coronavirus, considerată o importantă reuşită ştiinţifică. Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că anunţul este "încurajator", salutând într-un mesaj publicat pe Twitter "o inovaţie şi o colaborare ştiinţifică fără precedent pentru a pune capăt pandemiei!'.

Preşedintele american Donald Trump a salutat o "veste excelentă". Joe Biden, care îl va înlocui pe Donald Trump la Casa Alba pe 20 ianuarie, a evocat un semnal de "speranţă". Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020, amânate în acest an din cauza pandemiei, au declarat marţi că succesul anunţat reprezintă o "uşurare", chiar dacă au decis să continue deocamdată pregătirile pentru Jocurile Olimpice, reprogramate pentru vara viitoare, într-un scenariu fără vaccin.

"Este "90% eficient"

Potrivit Pfizer şi partenerului său german BioNTech, vaccinul lor, administrat în doua doze la trei săptămâni distanţă, este "90% eficient", conform rezultatelor preliminare ale unui studiu realizat pe scară largă, aflat încă în desfăşurare, şi care nu au fost detaliate. Acest vaccin a redus riscul de îmbolnăvire cu 90% în cadrul grupului vaccinat, comparativ cu grupul placebo.

Pentru americani, care au precomandat 100 de milioane de doze, acest fapt înseamnă că primele vaccinări ar putea începe înainte de sfârşitul anului, condiţia fiind aceea ca siguranţa vaccinului să fie confirmată până săptămâna viitoare. Pfizer a planificat să depună o solicitare de autorizare la Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (Food and Drug Administration - FDA) din Statele Unite, care va decide dacă vaccinul este sigur şi eficient.

"O chestiune de câteva săptămâni"

Distribuirea vaccinului va deveni doar "o chestiune de câteva săptămâni", a declarat pentru postul Fox News Alex Azar, secretar pentru Sănătate din administraţia Donald Trump, în contextul în care preşedintele american în exerciţiu a făcut din dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID-19 elementul-cheie al reacţiei guvernului american în faţa crizei sanitare actuale.

În Uniunea Europeană, care a preachiziţionat 200 de milioane de doze şi negociază încă alte 100 de milioane de doze, vaccinul Pfizer ar putea deveni disponibil "la începutul anului 2021", potrivit unei surse europene. Alte ţări, precum Japonia, Canada şi Regatul Unit al Marii Britanii, au plasat, de asemenea, comenzi la Pfizer, iar cererea iniţială va depăşi cu siguranţă oferta, Pfizer estimând că va putea să producă 50 de milioane de doze în 2020 şi 1,3 miliarde de doze anul viitor.

ONG-urile s-au arătat îngrijorate de câteva luni cu privire la riscul de monopolizare a dozelor de către ţările bogate, precum şi de preţul cu care Pfizer va comercializa noul vaccin. "Vaccinul va fi eficient în procent de 0% pentru persoanele care nu au mijloacele necesare pentru a-l achiziţiona", a declarat Robin Guittard, purtătorul de cuvânt al organizaţiei Oxfam France.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel