Data publicării:
Cabinetul israelian urmează să decidă asupra unui acord de încetare a focului în Liban
Cabinetul de securitate al Israelului urmează să se întrunească marți pentru a decide asupra unui acord de încetare a focului cu Libanul, după mai bine de un an de confruntări între forțele israeliene și miliția șiită Hezbollah.
Conform înțelegerii aflate în discuție, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) ar urma să se retragă complet din sudul Libanului, Hezbollah ar muta armele grele la nord de râul Litani, la aproximativ 25 de kilometri nord de granița cu Israelul, iar armata libaneză ar prelua controlul pentru asigurarea securității în zona de frontieră, alături de o forță de menținere a păcii a ONU deja existentă, pe parcursul unei faze inițiale de tranziție de 60 de zile.
SUA ar urma să conducă un comitet internațional de monitorizare a zonei format din cinci țări, care va acționa ca arbitru în cazul încălcărilor
Purtătorul de cuvânt al securității naționale de la Casa Albă a avertizat luni că acordul, pe care administrația Biden încearcă să-l intermedieze de luni de zile, nu a fost încă finalizat.
„Încă mai sunt câteva etape, lucruri pe care cred că le mai analizează,” a declarat John Kirby. Considerând că discuțiile de până acum au fost constructive, el a adăugat: „Credem că traiectoria acestui proces este foarte pozitivă. Dar nimic nu este finalizat până când totul nu este finalizat. Nimic nu este negociat până când toate aspectele nu sunt negociate.”
Hezbollah nu a fost parte directă în negocieri, în cadrul cărora guvernul libanez a oferit asigurări că miliția va respecta termenii acordului.
Conform planului propus pentru încetarea focului, SUA ar urma să conducă un comitet internațional de monitorizare format din cinci țări, care va acționa ca arbitru în cazul încălcărilor, iar se pare că SUA a oferit sprijin garantat pentru operațiunile militare israeliene peste graniță în cazul în care Hezbollah ar ataca sau și-ar reconstitui forțele la sud de râul Litani.
Conflictul a început pe 8 octombrie anul trecut, când Hezbollah a lansat obuze și rachete către orașele de graniță israeliene, în semn de solidaritate cu Hamas, iar luptele s-au intensificat semnificativ de la sfârșitul lunii septembrie în 2024, când Israelul a lansat o invazie terestră, în paralel cu bombardamente intensificate în Liban, care au ucis aproximativ 3.500 de libanezi, inclusiv o mare parte din conducerea Hezbollah.
Israel a desfășurat luni lovituri aeriene intense. Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat că au atacat 25 de centre de comandă din Liban asociate cu consiliul executiv al Hezbollah, organismul de conducere al miliției, inclusiv patru ținte din Dahiyeh, districtul predominant șiit din sudul Beirutului. Înainte de lovituri, IDF a emis avertismente pe rețelele sociale, cerând locuitorilor să evacueze clădirile desemnate din Dahiyeh și orașele sudice Nabatieh și Tyre.
Forța de menținere a păcii a ONU, Unifil, a declarat că este „profund îngrijorată” de atacurile letale asupra armatei libaneze, care a raportat 19 soldați uciși. Duminică, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) și-au exprimat regretul pentru un atac asupra unei poziții a armatei libaneze, pe care l-au calificat drept o greșeală, adăugând că operațiunile israeliene sunt „direcționate exclusiv împotriva Hezbollah”.
Guvernul condus de Benjamin Netanyahu se află sub presiune politică internă pentru a ajunge la un acord
Sirenele au răsunat în nordul Israelului ca răspuns la rapoartele privind rachete lansate de Hezbollah din Liban, care se îndreptau către granița israeliană. Hezbollah a tras peste 200 de rachete în nordul Israelului duminică, unul dintre cele mai intense atacuri de la începutul actualului conflict.
Guvernul condus de Benjamin Netanyahu se află sub presiune politică internă pentru a ajunge la un acord care să permită aproximativ 60.000 de israelieni din regiunea de graniță să se întoarcă acasă, după ce au petrecut un an în tabere de strămutare. Reîntoarcerea lor în siguranță reprezintă principalul obiectiv al Israelului în războiul din Liban.
Reacționând la vestea unui posibil armistițiu, primarii unor orașe din nordul Israelului au criticat acordul, numindu-l un „pact de capitulare”, deoarece nu implică eliminarea completă a Hezbollah din zona de graniță și, prin urmare, nu garantează siguranța locuitorilor care se întorc.
Ambasadorul Israelului în Washington, Mike Herzog, a declarat pentru radioul armatei israeliene că un armistițiu ar putea fi încheiat în câteva zile.
Herzog a menționat că mai există puncte care trebuie finalizate, dar a adăugat: „Suntem aproape de un acord.”
Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a declarat luni că negocierile pentru încetarea focului avansează, dar a subliniat că Israelul va păstra capacitatea de a lovi sudul Libanului în cadrul oricărui acord. El a confirmat că problema va fi discutată de cabinetul de securitate al Israelului în următoarele două zile.
Vicepreședintele Parlamentului Libanului, Elias Bou Saab, a declarat pentru Reuters că nu există „obstacole serioase” în calea începerii implementării armistițiului. Reuters a citat, de asemenea, un oficial libanez anonim și un diplomat occidental, care au transmis că un armistițiu ar putea fi anunțat în câteva ore.
Site-ul de știri american Axios a raportat că un acord era aproape finalizat săptămâna trecută, dar a fost amânat din cauza deciziei Curții Penale Internaționale de a emite mandate de arestare pe numele lui Netanyahu și al fostului său ministru al apărării, Yoav Gallant. În special, poziția Franței de joi, conform căreia ar respecta obligațiile ca stat semnatar al statutului de înființare al curții, a contribuit la întârziere.
Reacția imediată a Israelului a fost de a se opune includerii Franței în comitetul de monitorizare format din cinci națiuni, prevăzut de acordul de armistițiu, în ciuda legăturilor istorice și implicării de lungă durată ale Franței în Liban. Potrivit informațiilor, Israelul a renunțat la opoziția sa față de participarea Franței luni, după ce Parisul a clarificat reacția sa la mandatul emis de curte, descriind problema arestării lui Netanyahu drept „complexă din punct de vedere juridic”.
Luni, Palatul Élysée a afirmat că negocierile pentru încetarea focului au înregistrat progrese semnificative și a îndemnat ambele părți să profite de această oportunitate.
Administrația Biden lucrează de câteva luni la un acord, dorind să limiteze extinderea războiului din Gaza și să obțină un succes diplomatic în ultimele două luni de mandat, înainte ca Donald Trump să preia funcția. Un trimis special american, Amos Hochstein, a fost în regiune săptămâna trecută pentru a încerca să finalizeze acordul, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News