Data publicării:

Urs ucis, Băile Tușnad. Pieleanu și Marinescu, declarații explozive. „Depun plângere penală”

Autor: Bogdan Cotigă | Categorie: Stiri
WhatsApp
Alertă cu bombă în FC Botoşani - Academica Clinceni / Foto Pexels
Alertă cu bombă în FC Botoşani - Academica Clinceni / Foto Pexels

Atât sociologul Marius Pieleanu, cât și Marius Marinescu, inițiator al legii de protecție a animalelor, condamnă ferm uciderea ursului de la Băile Tușnad cu aprobarea Ministerului Mediului. 

Marinescu spune că acțiunea de ucidere a ursului a încălcat legea și că va depune o plângere penală. "Este o crimă, este o ucidere cu intenție, sancționată de legea de protecție a animalelor cu închisoare de până la 3 ani. Chiar și dacă s-a primit aprobarea de la minister, s-a încălcat legea 9/2008, legea Marinescu. Federația mea de protecție a animalelor va depune o plângere penală in rem referitoare la această situație. De vină sunt cei de la minister și administratorii fondurilor de vânătoare. Să răspundă cei vinovați", a spus senatorul pentru DC News.

Verestoy Attila a distrus habitatul ușilor 

Marinescu spune că ursul nu avea cum să ajungă în localitate dacă i se punea mâncare la fondul de vânătoare așa cum spune legea 407 din 2006 care obligă administratorul să pună mâncare animalelor în pădure. "Cei de la minister asta trebuiau să verifice dar nu au făcut-o. Habitatul lor în județul Harghita a fost distrus. Să nu uităm de răposatul Verestoy Attila care a chelit pădurile din Harghita și Covasna. Acel urs era haituit, nu era agresiv, trebuia tranchilizat. Orice unitate teritorial administrativă este obligată să aibă pușcă cu tranchilizant. Trebuia să îl relocheze în altă zonă unde nu există urși", a adăugat Marinescu.

Pieleanu: Ursul este stăpânul pădurii  

Sociologul Marius Pieleanu spune că, deși avem un contingent mare de urși, tot omul stă la baza comportamentului agresiv al acestora. "Să nu uităm că la noi ursul este vârful lanțului trofic. El se comportă ca un stăpân al pădurii. Se poate interveni prin împușcare în cazul unui urs bolnav sau care este agresiv patologic. Dar să nu facem o regulă. Trebuie însă analizată situația și, dacă nu e un pericol pentru om, să nu se ia aceste măsuri excesive. Pe de altă parte, dacă în arealul lor li s-ar oferi hrană suficientă de către adminstratorii ocoalelor silvice sau fondurilor de vânătoare acești urși nu ar mai coborî în localități", ne-a spus sociologul.

Decizie de urgență

Situația gravă de la Băile Tușnad în care oamenii sunt terorizați de urși a dus la o măsură rapidă a Ministerului Mediului care a decis omorârea mai multor exemplare. În doar două săptămâni, mai mulți localnici au fost atacați de animalele înfometate, iar autoritățile au cedat la presiunea populației din zonă. Ca urmare, un urs a fost împușcat de o asociație de vânători. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel