Data actualizării:
Data publicării:

UPDATE. Dr. Gheorghiță: Creștere a cazurilor cu tulpina Delta / Vaccinarea cu a treia doză, din luna septembrie

Autor: Andrada Oana | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță / Foto gov.ro
Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță / Foto gov.ro

Dr. Valeriu Gheorghiță a declarat, marți, că este foarte probabil ca din luna septembrie să se ia decizia de vaccinare cu a treia doză a unor categorii de persoane. El a mai anunțat că, la nivel național, cazurile confirmate cu tulpina Delta au crescut de 5 ori în ultimele 8 săptămâni.

Alegeri prezidentiale 2024

UPDATE. Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că situaţia cazurilor confirmate cu tulpină Delta la nivel naţional arată o creştere de 5 ori în ultimele 8 săptămâni, în săptămâna 29 fiind confirmate 127 de noi infectări cu această variantă virală, cu 26 mai multe faţă de săptămâna precedentă.

'Până pe data de 25 iulie 2021, practic săptămâna 29, au fost confirmate 127 de cazuri de infecţie cu variantă virală Delta, practic cu 26 de cazuri mai mult decât în săptămâna precedentă. Evoluţia săptămânală a proporţiei cazurilor confirmate cu variantă Delta din numărul total al cazurilor identificate cu variante virale de îngrijorare are un trend crescător, de la o valoare de 1,5% în săptămâna 21 la peste 6,8% în săptămâna 29. Deci, ceea ce am observat este o creştere de circa cinci ori a numărului de cazuri confirmate cu variantă virală Delta în ultimele opt săptămâni.

Mai mult decât atât, din procentul secvenţierilor efectuate în ultima săptămână, 56%, deci mai mult de jumătate dintre ele, au avut ca rezultat variantă virală Delta, comparativ cu săptămâna precedentă, săptămâna 28, în care, din totalul secvenţierilor efectuate, doar 33% au avut ca rezultat varianta Delta', a declarat şeful CNCAV într-o conferinţă de presă la Guvern.

Valeriu Gheorghiţă a adăugat că 50% din aceste cazuri confirmate cu variantă Delta se află în '28 de focare, din care sunt 22 de focare familiale şi şase focare de colectivitate din Argeş, Bacău, Braşov, Dolj, Ilfov, Iaşi, Teleorman şi municipiul Bucureşti'.

'Însă 42 de cazuri, adică 33%, nu au nicio legătură epidemiologică menţionată, ceea ce ridică o probabilitate foarte mare ca aceste cazuri să fie dobândite prin transmitere comunitară pe teritoriul ţării noastre. Practic, la acest moment avem 15 judeţe în care au fost identificate cazuri de infecţie cu variantă virală Delta, cele mai multe fiind în municipiul Bucureşti - sunt 31 de cazuri, urmat de judeţul Argeş - 23 de cazuri, Ilfov - 19 cazuri şi Bacău - 17 cazuri.

S-au înregistrat şi cinci decese cauzate de infecţia cu varianta virală Delta, ultimul la un bărbat de 56 de ani din judeţul Olt, cu condiţii medicale preexistente. Toate cele cinci cazuri de deces, din păcate, erau persoane nevaccinate. Din cele 127 de cazuri confirmate ca fiind infectate cu variantă virală Delta, 15 sunt la persoane vaccinate, un procent de 12% din cazuri, şi doar 13 persoane aveau schema de vaccinare completă, deci în continuare putem spune că procentul celor care dezvoltă infecţie SARS-CoV-2 şi care au fost vaccinate este foarte mic la momentul actual', a mai declarat Gheorghiţă, conform Agerpres.

Vaccinarea cu a treia doză, din luna septembrie

Președintele CNCAV a declarat marți, într-o conferință de presă, că este 'foarte probabil' ca din luna septembrie să se înceapă administrarea celei de-a treia doze de vaccin Covid-19. 

Valeriu Gheorghiță a precizat că se așteaptă autorizarea schemei de vaccinare de către Agenția Europeană a Medicamentului. Se va începe cu personalul medical, în paralel cu populația vulnerabilă, a subliniat dr. Valeriu Gheorghiță.

A treia doză - personalul medical, social, cei cu boli cronice și persoanele peste 65 de ani 

'Există discuții legate de administrarea rapelului sau cum este cunoscut ca cea de-a treia doză la persoanele care fie au un risc crescut de expunere, și aici vorbim de categoria personalului medical și personalul social, și persoanele care se află în evidențe cu boli cronice, respectiv persoanele de peste 65 de ani. Este foarte probabil ca din luna septembrie să avem această decizie de a administra doza trei sau rapelul, practic ar veni la opt luni de la debutul campaniei de vaccinare', a spus Valeriu Gheorghiță.

Conform acestuia, este posibil ca la recomandarea celei de-a treia doze să se țină cont și de istoricul de boală al persoanelor.

'Este foarte probabil să luăm în considerare istoricul de trecere prin boală. Practic, o persoană care are istoric de trecere prin boală și a fost vaccinată cu două doze nu mai are neapărat indicație de a face rapelul cu cea de-a treia doză de vaccin, având în vedere că trecerea prin boală este un element important de activare a răspunsului imun', a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare, potrivit Mediafax. 

Pentru că numărul de doze este suficient, 'nu mai trebuie să facem decalajul între etape, așa cum am făcut la începutul campaniei. Acea etapizare a fost practic impusă de numărul limitat de doze.', a adăugat dr. Valeriu Gheorghiță. 

Prioritatea rămâne creșterea numărului de persoane care se vaccinează cu schema inițială 

'Prioritatea noastră rămâne creșterea numărului persoanelor care se vaccinează cu schema inițială. Este cel mai important lucru, care ține sub control răspândirea virusului și care poate să limiteze creșterea numărului de cazuri. Vaccinarea sau administrarea unui rapel după o perioadă de câteva luni de la prima schemă crește nivelul de protecție individual al persoanei respective. Acest lucru se reflectă indirect și asupra transmiterii, în cazul în care scade riscul ca acea persoană să se infecteze.', a mai spus dr. Valeriu Gheorghiță, marți. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel