Ce se va întâmpla, în România, după rezultatul alegerilor din SUA. Explicația lui Chirieac
Analistul politic Bogdan Chirieac a fost prezent în studioul România TV unde a vorbit despre alegerile prezidențiale din SUA.
Bogdan Chirieac a explicat că America va oferi un exemplu de luptă democratică corectă și consideră că Donald Trump are șanse mari de a redeveni președinte. Analistul politic nu anticipează mari mișcări de stradă în cazul unei înfrângeri a lui Donald Trump, dar avertizează că un rezultat strâns ar putea amâna anunțarea scorului final. El a comparat situația actuală cu cazul Al Gore și George W. Bush din 2000, când rezultatul a fost contestat.
„Eu cred că America va da un exemplu de luptă democratică corectă, onestă, liberă. Opinia mea este că Donald Trump are în continuare prima șansă să redevină președintele Statelor Unite. Înțeleg că a mai fost un precedent în istoria Statelor Unite, un președinte care a luat un alt mandat după ce a pierdut alegerile între cele două mandate.
Nu cred că dacă Donald Trump ar pierde ar fi mari mișcări de stradă în Statele Unite. Atenție! Dacă rezultatul va fi deosebit de strâns, atunci nu vom afla scorul final mâine dimineață, cum ne așteptăm.
A mai fost un exemplu, în afară de cel cu Donald Trump-Joe Biden, din 2020, a fost în 2000 Al Gore cu George W. Bush când în Florida s-au renumărat voturile și a ieșit o diferență sub 500 de voturi în favoarea lui George W. Bush, dar tot era nesigur și Curtea Supremă a Statelor Unite a stabilit președintele în acel moment. Deci, putem avea și astfel de situații, dar asta înseamnă că rezultatul final ar putea fi cunoscut în câteva săptămâni de zile. Poate nu se ajunge acolo.
Eu cred în continuare că Donald Trump va avea un avantaj confortabil pentru a câștiga mâine dimineață Statele Unite.”, a spus Bogdan Chirieac.
Situația, la nivel global, nu o să fie afectată de o eventuală victorie a lui Donald Trump
Analistul politic a subliniat că, deși s-au exprimat temeri apocaliptice referitoare la un nou mandat al lui Donald Trump, el nu le consideră justificate. Potrivit acestuia, situația, la nivel global, nu o să fie afectată de o eventuală victorie a lui Donald Trump.
„Sigur că s-au spus o mulțime de lucruri apocaliptice despre un nou mandat al lui Trump. Eu nu am încredere în ceea ce s-a spus. Donald Trump a mai fost la Casa Albă, lucrurile au mers bine, economia a crescut, America a fost puternică și odată cu ea a fost respectată nu doar America, ci toată lumea occidentală din care facem și noi parte. Relațiile româno-americane au fost la un înalt nivel. Președintele Iohannis s-a întâlnit de două ori cu Donald Trump.”, a spus Bogdan Chirieac.
România a avut realizări istorice în perioada republicană
„E adevărat că în vremea republicanilor, România a avut câteva realizări istorice. George W. Bush, republican, a invitat România la Praga în NATO, în 2002, și am fost admiși în 2004 la Washington. Deci, din punctul ăsta de vedere, republicanii au un ascendent în relațiile bilaterale.
Să nu uităm că Donald Trump a fost cel care trebuia să trimită încă 5000 de militari americani în România, lucru absolut de dorit, cu tot echipamentul. Apoi lucrurile s-au mai înghețat.”, a spus Bogdan Chirieac.
„Poate că o administrație americană mai fermă nu ar fi permis acest lucru"
Bogdan Chirieac a subliniat că Rusia a câștigat multă putere din 2022 și a sugerat că o administrație americană mai fermă ar fi putut împiedica acest lucru. Analistul consideră că statele care sprijină Rusia, cum ar fi Iranul, Africa de Sud și Brazilia, ar trebui sancționate.
„Donald Trump a promis că va opri războiul, eu sper să și reușească. Nu am nicio îndoială că și doamna Harris și Donald Trump doresc să oprească aceste războaie, așa cum ne dorim și noi, și războiul din Ucraina, și războiul din Orientul Mijlociu.
Adevărul este că Rusia a câștigat multă putere din 2022 încoace. Poate că o administrație americană mai fermă nu ar fi permis acest lucru. Apoi statele care sprijină Rusia, în mod normal, trebuie supuse sancțiunilor occidentale, inclusiv Iranul, din acest punct de vedere, inclusiv Africa de Sud, inclusiv Brazilia dacă continuă în felul acesta.
E clar că trebuie discutat și cu China. Fără China, Federația Rusă se prăbușea economic și asta avea un impact catastrofal pentru Putin în războiul din Ucraina. Sperăm că lucrurile să intre pe un făgaș normal. Nu putem sta pe un butoi cu pulbere toată omenirea.”, a mai spus Bogdan Chirieac la România TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News