Și astronauții de pe ISS votează la alegerile prezidențiale din SUA. Cum este posibil votul din spațiu
Patru astronauți aflați pe Stația Spațială Internațională (ISS) și-au exercitat dreptul de vot la alegerile prezidențiale din SUA, deși se află la o distanță de 400 de kilometri de Pământ.
Don Pettit, Nick Hague, Butch Wilmore și Sunita Williams au participat la votul anticipat printr-un sistem de corespondență excepțional pus la dispoziție de NASA, a relatat agenția de știri EFE.
Într-o conferință de presă organizată la bordul ISS în luna septembrie, astronautul Butch Wilmore a vorbit despre importanța de a vota, chiar și din spațiu. "Este un rol foarte important pe care toți îl jucăm ca cetățeni, să fim incluși în aceste alegeri, iar NASA face ca acest lucru să fie foarte ușor pentru noi", a explicat Wilmore, subliniind cât de esențial este pentru ei să participe la procesul democratic american, chiar și de la o asemenea distanță.
Sunita Williams, la rândul său, și-a exprimat entuziasmul față de această oportunitate, spunând că "este o datorie ca cetățeni și așteptăm să putem vota din spațiu, ceea ce este grozav". Momentul emoționant a fost cu atât mai impresionant cu cât Williams rostea aceste cuvinte în condiții de gravitație zero.
NASA a dezvoltat un sistem special de votare prin corespondență pentru astronauții aflați pe orbită, coordonat prin Programul de navigație și comunicare spațială (SCaN). Acest mecanism le permite astronauților să își îndeplinească datoria civică în condiții de securitate maximă, în ciuda distanței considerabile față de planeta natală.
Votul astronauților urmează aceleași proceduri de vot anticipat sau în absență ca pentru orice alt cetățean american. Printr-o colaborare între NASA și biroul secretariatului din comitatul de reședință al fiecărui astronaut, buletinele de vot sunt pregătite și trimise în spațiu sub formă electronică, iar ulterior sunt completate pe ISS.
După ce astronauții finalizează buletinul de vot electronic, acesta este transmis prin Sistemul de urmărire și retransmitere a datelor prin satelit către instalația NASA „White Sands” din Las Cruces, New Mexico. Apoi, votul este redirecționat către Centrul de control al misiunii Johnson, unde oficialul districtual responsabil se asigură că votul este procesat.
Pentru a garanta integritatea procesului, NASA criptează buletinele de vot electronice, iar accesul la acestea este restricționat strict la astronaut și secretarul districtual.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News