Data publicării:
Ungaria ne dă 40 de ventilatoare și 3.000 de cutii de Favipiravir. Și Franța și Danemarca ne ajută
Ungaria ne trimite ventilatoare, măşti de ventilaţie noninvazivă şi Favipiravir, în criza COVID.
UPDATE: Două camioane cu dispozitive medicale din Franţa vor ajunge joi după amiază la Centrul de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani, anunţă Ambasada Franţei în România.
Camioanele transportă 13 tone de dispozitive medicale, printre care 18 aparate pentru respiraţie artificială, teste COVID şi echipamente individuale de protecţie, precizează sursa citată.
De asemenea, duminica trecută, alte două camioane din Franţa, transportând 90.000 de flacoane de medicamente pentru tratarea pacienţilor aflaţi la terapie intensivă, au ajuns la Ciolpani, la Centrul de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, în cadrul planului de asistenţă din partea Centrului de Criză şi Sprijin al Ministerului francez pentru Europa şi Afaceri Externe, coordonat prin Centrul de Coordonare a Răspunsurilor la situaţiile de urgenţă (ERCC) al Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, mai menţionează Ambasada Franţei.
-----
Ungaria trimite 40 de ventilatoare, 1.650 măşti de ventilaţie noninvazivă şi 3.000 de cutii de Favipiravir către 20 de spitale din România pentru a ajuta această ţară să gestioneze epidemia de COVID-19, a anunţat joi ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, relatează MTI.
Majoritatea spitalelor de destinaţie sunt situate în Transilvania. Având în vedere că această epidemie nu ţine cont de frontiere, succesul gestionării ei în ţările vecine contribuie mult la reuşita eforturilor de răspuns la epidemie în Ungaria, a spus Szijjarto. El a menţionat că al patrulea val al pandemiei face ravagii în Europa şi ţările cu rate mici de vaccinare, precum România, pot da uşor de necaz.
Numeroşi pacienţi în România au nevoie de tratament invaziv şi multe spitale fac faţă cu greu situaţiei, a afirmat şeful diplomaţiei ungare, potrivit Agerpres. Acesta a adăugat că pentru găsirea celor mai bune modalităţi de asistenţă sunt în desfăşurare consultări între guvernele de la Budapesta şi Bucureşti, printre reprezentanţii executivului român fiind şi vicepremierul interimar Kelemen Hunor şi ministrul interimar al sănătăţii Cseke Attila.
"În ultima perioadă s-a dovedit de nenumărate ori, că avem pe cine conta în situații dificile! O serie de ajutoare sosesc în aceste luni, în România: astăzi vine un nou transport din Ungaria cu ajutoare pentru 20 de spitale din țară: 40 de ventilatoare, 1.650 de măști pentru ventilație neinvazivă și 3.000 de cutii cu medicamente Favipiravir.Sarcina noastră cea mai importantă rămâne să salvăm vieți omenești și să reducem presiunea asupra sistemului de sănătate, iar Guvernul Ungariei ne este partener în acest demers. Mulțumesc ministrului ungar al afacerilor externe, Szijjártó Péter pentru promptitudine!Dar cu toții avem o responsabilitate în această perioadă dificilă: vaccinarea. Fiecare dintre noi poate face ceva pentru a nu ajunge în spital și pentru a nu împovăra sistemul de sănătate atât de mult încât acesta să nu poată îngriji pacienții mult mai vulnerabili, în stare mult mai gravă", a scris Kelemen Hunor pe Facebook.
Și Danemarca îi va ajuta pe români
O delegaţie formată din 3 medici şi 6 asistenţi din Danemarca, ajunsă în România în această noapte, va ajuta medicii români în cazurile de pacienţi infectaţi cu COVID aflaţi în stare gravă.
"La solicitarea statului român de acordare de asistenţă medicală prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, o delegaţie formată din 3 medici şi 6 asistenţi din Danemarca va desfăşura în zilele următoarele o misiune umanitară, voluntară, în scopul sprijinirii cadrelor medicale din România în criza sanitară cauzată de coronavirusul SARS-CoV-2", informează un comunicat de presă publicat pe pagina de Facebook a DSU.
Potrivit sursei citate, pe tot parcursul misiunii, alături de echipa medicală sosită în sprijin vor fi şi ofiţeri din cadrul DEMA-Agenţia Daneză pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă.
DSU afirmă că acţiunea de sprijin derulată de personalul specializat din Danemarca urmăreşte de o manieră prioritară implicarea în acordarea asistenţei medicale de specialitate pacienţilor aflaţi în stare gravă, intubaţi, ventilaţi mecanic din ATI sau care necesită oxigen internaţi în cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr.Matei Balş" din Capitală.
"Solidaritatea europeană materializată prin acţiuni concrete de sprijin ale tuturor ţărilor afectate de situaţii de urgenţă diverse a reprezentat şi continuă să reprezinte pasul premergător către ceea ce numim în managementul situaţiilor de urgenţă, revenirea la starea de normalitate. Eforturile comune depuse de întreaga echipă, atât cea din Danemarca, cât şi cea din Romania, sunt considerabile, misiunea principală fiind implicarea în salvarea a cât mai multor vieţi. Mulţumim Comisiei Europene, Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC) şi Danemarcei pentru sprijinul oferit în combaterea efectelor generate de virusul SARS-CoV-2", afirmă aceeaşi sursă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News