Un nou VIRUS periculos cu transmitere interumană. Simptome ÎNGROZITOARE
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Cercetătorii din Bolivia au descoperit că un virus rar, care poate provoca febră hemoragică, se poate transmite interuman.

Cercetătorii de la Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Bolivia au descoperit transmiterea interumană a unui virus rar aparținând unei familii de virusuri care pot provoca febră hemoragică, cum ar fi Ebola. 

Oamenii de știință au spus că în 2019, doi pacienți au transmis virusul către trei lucrători din domeniul sănătății din capitala Boliviei, La Paz. Unul dintre pacienți și doi lucrători medicali au murit ulterior. Doar un mic focar de virus a fost documentat anterior, în regiunea Chapare, la 370 de mile est de La Paz, în 2004.

„Munca noastră a confirmat faptul că un tânăr rezident medical, un medic de ambulanță și un gastroenterolog au contractat virusul după ce s-au întâlnit cu pacienți infectați”, a declarat Caitlin Cossaboom, un epidemiolog. Doi dintre lucrătorii din domeniul sănătății au murit mai târziu. „Credem acum că multe fluide corporale pot transmite virusul”. Se crede că virusul este purtat de șobolani, care la rândul lor ar fi putut să-l transmită oamenilor. În general, virușii răspândiți prin fluidele corporale sunt mai ușor de contractat decât virusurile respiratorii, cum ar fi COVID-19.

Care sunt simptomele

Cossaboom a spus că pacienții au suferit febră, dureri abdominale, vărsături, sângerări ale gingiilor, erupții cutanate și durere în spatele ochilor. Deoarece nu există medicamente specifice pentru boală, pacienții primesc doar îngrijire de susținere, cum ar fi lichidele intravenoase. „Am izolat virusul și ne așteptam să găsim ceva mai frecvent, dar datele secvenței au indicat virusul Chapare”, a spus Maria Morales-Betoulle, patolog la CDC. „Am fost cu adevărat surprinși”, a mai punctat aceasta.

Constatările au fost prezentate ieri la reuniunea anuală a Societății Americane de Medicină și Igienă Tropicală (ASTMH). Acestea sunt privite ca fiind importante, deoarece transmiterea de la om la om ar putea indica potențialul focarelor viitoare.

Cercetătorii au mai spus că este posibil ca virusul să fi circulat de câțiva ani nedetectat, deoarece ar putea fi ușor diagnosticat greșit ca dengue, un virus cu simptome similare. Oamenii de știință au spus că trebuie să continue să studieze virusul pentru a înțelege capacitatea acestuia de a provoca focare, informează TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel