Data publicării:

Parlamentară britanică, oprită la intrare în Hong Kong și trimisă înapoi. Nu s-a mai întâmplat de 28 de ani

Autor: Iulia Horovei | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

O deputată britanică a fost întoarsă din drum la intrarea în Hong Kong, fără explicații oficiale, în ceea ce Londra consideră un gest fără precedent și o sfidare diplomatică.

Wera Hobhouse, membră a Parlamentului din Marea Britanie, a fost împiedicată să intre în Hong Kong, deși călătorea pentru a-și vizita nepotul nou-născut. Decizia autorităților a stârnit reacții ferme la Londra, potrivit politico.

Wera Hobhouse, deputată din partea Partidului Liberal Democrat, a fost oprită la sosirea în Hong Kong și trimisă înapoi în Marea Britanie fără a i se oferi vreo explicație oficială. Ea se afla într-o vizită privată alături de soțul ei, pentru a-și întâlni nepotul.

„Sunt primul membru al Parlamentului britanic căruia i s-a refuzat intrarea în Hong Kong de la predarea orașului către China, în 1997”, a scris Hobhouse pe platforma BlueSky. „Autoritățile nu mi-au oferit nicio explicație pentru această lovitură crudă și tulburătoare”, a adăugat ea.

Refuzul autorităților chineze vine pe fondul implicării active a deputatei în problematica drepturilor omului în Tibet și Hong Kong. Hobhouse este membră a Alianței Interparlamentare pentru China (IPAC), un grup internațional de parlamentari care monitorizează politicile Beijingului.

Reacții serioase de la Londra

Ministrul britanic de Externe, David Lammy, a calificat situația drept „profund îngrijorătoare” și a declarat că guvernul de la Londra va cere explicații oficiale din partea autorităților din Hong Kong și Beijing.

„Este inacceptabil ca un parlamentar să fie respins doar pentru că și-a exprimat opiniile”, a spus Lammy, sugerând că interdicția are legătură cu criticile aduse de Hobhouse regimului chinez.

Într-o declarație publicată pe platforma X, IPAC (Alianța Interparlamentară pentru China) a atras atenția că incidentul este „o insultă adusă Parlamentului britanic”, mai ales în contextul în care miniștri britanici se află în prezent în vizite oficiale în China și Hong Kong pentru a promova relațiile comerciale.

Incidentul vine pe fondul relațiilor tot mai tensionate dintre Marea Britanie și China, în special după măsurile dure adoptate de Beijing împotriva mișcărilor pro-democrație din Hong Kong începând cu 2019.

Citește și: Donald Trump zdruncină neutralitatea istorică a Elveției. Cetățenii cer apropierea de NATO și UE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel