Data publicării:
UE lasă o "portiță" pentru importul de gaze din Rusia. Expert: "E o invitație pentru Moscova"
UE încearcă să facă permanentă platforma comună de cumpărare a gazelor naturale, dar un proiect obținut de POLITICO arată că aceasta ar putea permite importurile din Rusia, subminând ideea din spatele întregii scheme.
La o reuniune a ambasadorilor UE de vineri, țările au convenit că Spania, care deține președinția rotativă a Consiliului, trebuie să blocheze "portița" și să împiedice Rusia să acceseze platforma, potrivit diplomaților din două țări UE care au vorbit sub protecția anonimatului pentru Politico.
Platforma comună a intrat în vigoare în aprilie și ar trebui să expire în decembrie. Acesta își propune să tempereze creșterea prețurilor prin valorificarea puterii de cumpărare colectivă a țărilor din UE și să fie un punct de întâlnire între vânzători și cumpărători; planul era să excludă Moscova din aceasta schemă. Cum? Prin interzicerea achizițiilor de la punctele de intrare folosite de Rusia pentru a pompa gaze în Europa.
Însă, conform proiectului propus în iulie, prevederile pentru noua schemă permanentă elimină orice mențiune de interzicere a acestor achiziții de la punctele de intrare, folosindu-se o prevedere mai laxă care să permită Comisiei Europene „să decidă să limiteze temporar, pentru o perioadă determinată, ofertele de gaze naturale din Federația Rusă sau Belarus” în anumite condiții, inclusiv acolo unde „este necesar pentru a proteja interesele esențiale de securitate ale țărilor”.
Această schimbare oferă „o invitație deschisă pentru ruși să vină și să-și vândă” gazul pe ceea ce ar deveni efectiv o bursă de gaze permanentă a UE, a declarat Aura Sabadus, analist senior la firma de informații de piață ICIS, deoarece noua prevedere include în mod implicit Moscova în schemă.
Deși este la latitudinea firmelor să negocieze contracte reale în afara platformei după ce Comisia le ajută să se găsească (cumpărătorul să găsească furnizorul), aceasta ar „stimula" livrările rusești, a spus Sabadus.
Presiune pe Spania
Acum, țările UE doresc ca președinția Consiliului Spaniol să schimbe prevederea care vizează restricțiile în furnizarea de gaze naturale, inclusiv gazul natural lichefiat din Rusia sau Belarus, prin acest mecanism.
UE nu a sancționat gazul rusesc, dar și-a stabilit un obiectiv ca blocul comunitar să elimine treptat importurile de la Moscova până în 2027. Unele țări din UE, precum Ungaria și Austria, continuă să cumpere gaze din Rusia, în timp ce altele, inclusiv Spania și Franța, cumpără gaz natural lichefiat din Moscova, care este transportat pe cale maritimă.
„Este cu siguranță important să se garanteze că gazul rusesc nu va participa la platformă”, a spus un al patrulea diplomat.
Răspunzând acestor preocupări, un reprezentant al Comisiei Europene a declarat că specialiștii sunt pregătiți să lucreze la această problemă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News