TVA redus la alimente: Care sunt primele efecte - Studiu
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Reducerea taxei pe valoare adăugată la alimente a echivalat cu o scădere a preţurilor cu 11% şi o creştere a vânzărilor cu 17%. Alimentele care s-au ieftinit cel mai mult în urma scăderii TVA sunt cafeaua, carnea şi lactatele, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Nielsen.

"Preţurile au scăzut în medie cu 11% în categoriile monitorizate de noi, retailerii împreună cu producătorii menţinându-şi promisiunea făcută consumatorillor. Rezultatele nu au întârziat să apară, cele mai dinamice categorii de produse fiind cele care au redus preţul cel mai mult. Pentru cafea, de exemplu, o reducere de preţ în medie cu 15% a produselor a dus la o creştere a volumelor cu aproximativ 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (1-14 iunie). Alte categorii foarte dinamice au fost carnea, brânza, băuturile non-alcoolice şi snacksurile", arată compania de cercetare Nielsen, într-un comunicat.

Numărul de produse vândute în perioada 1-14 iunie este cu 12% mai mare faţă de același interval din luna mai şi cu 17% comparativ cu iunie 2014.

Studiul Nielsen reprezintă prima analiză efectuată în legătură cu efectele deciziei de reducere a TVA, potrivit antena3.ro.

Taxa pe valoarea adăugată a scăzut la 1 iunie, de la 24% la 9%, pentru alimente, băuturi nealcoolice, animale-păsări vii, seminţe-plante şi ingrediente pentru prepararea alimentelor, pe tot lanţul economic, de la producţie până la vânzarea către consumatorul final.

Vezi și: Cătălin Predoiu a anunțat ce se va întâmpla cu TVA dacă PNL preia guvernarea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel