Fructul de toamnă care protejează inima și previne cancerul
Nutriționista Boticaria García a recomandat un fruct ideal pentru această perioadă a anului.
Toamna aduce cu sine sezonul unor fructe noi, care devin desertul perfect după prânz sau cină. Probabil mărul și para sunt cele mai obișnuite pe care le găsim în toate gospodăriile din țară, dar nu sunt singurele. Strugurii, kaki sau kiwi au și ele locul lor. Totuși, cel mai râvnit fruct în această perioadă este rodia.
Acest fruct atât de cărnos crește în rodier, un arbust care nu depășește cinci metri înălțime și care se adaptează perfect în zonele semi-aride ale Mediteranei, la fel ca portocalul sau măslinul. Se crede că provine din Iran, însă Spania este unul dintre principalii producători mondiali.
Boticaria García a fost cea care a subliniat câțiva dintre nutrienții atât de importanți pe care îi conține un singur bob de rodie, încurajând consumul acestui fruct în aceste luni.
Boticaria García recomandă rodiile
„Într-o sămânță de rodie se află protagoniștii unui film care se difuzează în cele mai bune cinematografe sau, mai bine zis, în cele mai bune intestine”, a început să explice nutriționista în videoclipul său. Și, potrivit acesteia, în semințele acestui fruct atât de curios se găsesc vitamine, minerale și fibre, însă adevărații protagoniști sunt: punicalagina și elagitanina.
Aceste substanțe, conform nutriționistei, nu se absorb în intestin, ci ajung vii în colon, unde bacteriile microbiotei le aspiră și creează „compuși foarte puternici numiți urolitine”. Dacă reușim să obținem o cantitate suficientă din acest element, poate fi „neuroprotector, cardioprotector, probiotic, antioxidant, antiinflamator, poate modula estrogenii și există tot mai multe studii despre mecanismele sale anticancerigene”.
Beneficiile rodiilor
Rodia este asociată cu prevenirea cancerului. Acest lucru se datorează în principal faptului că antocianinele reduc acțiunea receptorilor de estrogen și poate ajuta la prevenirea unor tipuri de cancer, cum ar fi cel de sân. Este, de asemenea, utilă pentru cancerul de prostată.
Consumul său poate reduce și riscul cardiovascular, deoarece previne oxidarea colesterolului LDL și concentrarea acestuia, adică protejează sănătatea inimii. Conținutul său ridicat de potasiu reglează tensiunea arterială.
Acest fruct este compus în principal din apă și conține puțini carbohidrați. Această caracteristică face ca rodia să fie ușoară și, în același timp, ușor de digerat. Conține pectină, o fibră care se ocupă de purificare. De asemenea, se crede că este eficientă în cazurile de diaree datorită taninurilor hidrolizabile, care ajută la reducerea inflamației mucoasei intestinale, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News