Data publicării:

De câți cai putere ai nevoie pentru mașina ta?

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Economie
WhatsApp

În articolul de mai jos veți afla de ce puterea unei mașini este un criteriu pe care este necesar să îl cântărim foarte bine în decizia de cumpărare.

Alegerile nu sunt niciodată ușoare, cu atât mai mult cu cât vorbim de noua mașină a familiei noastre. De la buget, culoare, marcă și până la tipul de combustibil, fiecare în parte sunt criterii la fel de importante care ne influențează în această decizie. Alți șoferi, însă, pun mai degrabă în balanță puterea mașinii. În fapt, este un lucru esențial pe care ar fi bine să-l analizăm încă de la bun început, mai ales în funcție de locurile unde o vom conduce.

Așadar, câți cai putere ar trebui să aibă noua achiziție raportat la nevoile și cerințele noastre? În rândurile următoare vom afla de ce puterea unei mașini este un criteriu pe care este necesar să îl cântărim foarte bine în decizia de cumpărare, respectiv când anume este indicat să cumpărăm un autoturism puternic în defavoarea unuia mai puțin puternic.

Ce înseamnă ”cai putere”?

Deși putem avea tendința să le confundăm, caii putere nu reprezintă același lucru cu cuplul motor. Cel din urmă se referă la forța necesară pentru ca mașina să poată urca, spre exemplu, un deal. Puterea, în schimb, influențează rapiditatea cu care mașina traversează același deal.

Așadar, cuplul motor nu se traduce prin ”cai putere” sau viceversa, însă împreună influențează și determină viteza unei mașini. Cu cât puterea unei mașini este mai mare, cu atât potențialul de cuplu crește. În plus, performanța cailor putere este influențată și de alte componente, precum:

● Transmisia mașinii;

● Coeficientul de aerodinamică;

● Greutatea autovehiculului.

Puterea unei mașini este esențială, dar trebuie să fii conștient și că influențează consumul de combustibil și poate veni astfel la pachet cu costuri suplimentare de întreținere.

Dacă îți dorești să achiziționezi o mașină mai puternică, însă nu ești gata pentru un efort financiar  substanțial, aplică cu încredere pentru un credit auto. De asemenea, oricare ar fi experiența de condus acumulată pe carosabil, pe serpentine sau pe drumuri line, este important să cunoaștem, în prealabil, dacă o mașină mai puternică sau, dimpotrivă, una mai puțin puternică se potrivește nevoilor noastre.

Când este mai bine să cumpărați o mașină mai puternică

Odată ce am înțeles că puterea unui autoturism este un criteriu de departajare extrem de relevant atât pentru utilitatea și fiabilitatea mașinii pe termen lung, este bine să vedem și în ce categorie de clienți ne încadrăm. În continuare, facem o trecere în revistă a caracteristicilor care ne arată dacă chiar avem nevoie de o mașină puternică:

Condiții de drum dificile

Dacă în drumurile tale ajungi adesea în zone montane și neasfaltate, cu siguranță un autoturism mai puternic ar fi un adevărat avantaj pentru tine.

Transport de sarcini grele

Autovehiculele care transportă marfă voluminoasă și în cantități semnificative de greutate, au nevoie de mai multă putere pentru tracțiune.

Preferința pentru mașinile sport

Dacă ești pasionat de mașini, atunci ia în calcul un autoturism cu o putere mai mare, acesta fiind esențial pentru accelerație și manevrabilitate deopotrivă.

Confort pe autostradă în drumurile de zi cu zi, dar și în vacanță

Beneficiile unei mașini mai puternice în ceea ce privește depășirile rapide și stabilitatea la viteze mari nu pot fi contestate.

Când este mai bine să cumpărați o mașină mai puțin puternică

Puterea unei mașini poate fi mărită prin operațiunea cunoscută drept ”tuning”. Însă, înainte de a lua această decizie, este important să cunoști avantajele unei mașini mai puțin puternice. Iată ce beneficii îți aduce un astfel de autoturism:

Economisești combustibil: Mașinile cu motoare mai mici sunt recunoscute pentru faptul că ele consumă mai puțin combustibil.

Îl folosești cu ușurință în oraș: Dacă ai o mașină mai puțin puternică, cele mai mari avantaje pe carosabil sunt faptul că îl manevrezi fără prea mare efort, și că că îl poți parca cu mai mare ușurință.

Costuri de întreținere mai reduse: Cu cât o mașină este mai costisitoare, cu atât cheltuielile care apar pe parcurs vor fi mai mari. Astfel, alege o mașină mai puțin puternică și te bucuri de costuri de asigurare și de întreținere mai prietenoase cu buzunarul tău.

Devii un șofer cu un comportament sustenabil: Prin deținerea unei mașini cu emisii mai reduse, poți fi un bun exemplu și pentru ceilalți șoferi. Mai mult, cei care șofează zi de zi, mai ales pe distanțe mici, nu au nevoie de o mașină extrem de puternică, ci mai degrabă de una economică.

Indiferent dacă preferi mașinile electrice, hibride sau pe cele cu motor pe combustie internă, este important să apreciezi corect de câți cai putere ai nevoie pentru mașina ta. Alegerea puterii motorului în raport cu locurile, distanțele și intervalul de timp pentru care urmează să o folosești, te vor ajuta să iei decizii înțelepte din toate punctele de vedere, atât economic, dar și din punctul de vedere al confortului la volan, precum și din prisma eficienței pe drumurile publice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel