Data actualizării:
Data publicării:

Turcia a trimis Mexicului un cățel, în semn de recunoştinţă pentru ajutorul oferit după cutremurul din februarie

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: David Benbennick (original author), Public domain, via Wikimedia Commons
Sursa foto: David Benbennick (original author), Public domain, via Wikimedia Commons
Un cadou inedit a ajuns în Mexic, din Turcia, ca gest de recunoştinţă din partea Guvernului turc pentru câinii salvatori trimişi de Mexic în urma cutremurului devastator din februarie.

Guvernul Turciei a trimis Mexicului un căţeluş din rasa ciobănesc german ca semn de recunoștință pentru ajutorul oferit după cutremurul din februarie, informează Agerpres.

Autorităţile turce au declarat că speră că puiul să "ducă mai departe moştenirea" lui Proteo, un câine salvator trimis de Mexic care a murit în timp ce căuta supravieţuitori ai seismului.

Peste 50.000 de persoane au murit în urma cutremurului care a avut epicentrul în Turcia, dar a afectat şi părţi din Siria.

Căţeluşul nu a primit încă un nume.



Ministerul mexican al Apărării, care antrenează câini de căutare şi salvare pentru misiuni în ţară şi în străinătate, le-a cerut oamenilor să voteze pentru unul dintre următoarele trei nume: Proteo II, Arkadas ( "prieten" în limba turcă) sau Yardim ("ajutor" în limba turcă).

Autorităţile mexicane au declarat că darul oferit de Turcia demonstrează că "ajutorul umanitar nu cunoaşte limite sau graniţe".

Pe contul său de Twitter, ministerul a pus, de asemenea, la dispoziţie un link unde fanii căţeluşului puteau urmări zborul care l-a transportat la Ciudad de Mexico din Istanbul.

Puiul de ciobănesc a fost întâmpinat cu căldură de către personalul Ministerului Apărării pe aeroportul din Ciudad de Mexico.

Un banner pe care scria "Bine ai venit acasă" a întâmpinat căţelul la sosirea sa.

Mexicul, o ţară predispusă la cutremure, are mai multe echipe civile şi militare cu unităţi canine specializate în căutarea supravieţuitorilor în cazul unor dezastre.

Câinii au câştigat inimile a numeroşi mexicani atunci când au salvat mai multe vieţi după cutremurul din 2017 care a lovit centrul Mexicului.

Atunci când Turcia şi Siria au fost lovite de un cutremur masiv pe 6 februarie, Mexicul a desfăşurat rapid echipe cu câini salvatori pentru a ajuta la localizarea persoanelor aflate sub dărâmături.

Printre câinii desfăşuraţi s-a numărat şi Proteo, un ciobănesc german în vârstă de nouă ani, care a reuşit să localizeze un bărbat şi o femeie sub dărâmături.

Proteo a murit în timp ce se afla la datorie în oraşul Adiyaman din Turcia. Dresorul său a negat zvonurile potrivit cărora câinele ar fi fost lovit de molozul căzut, precizând că acesta a murit din cauza "epuizării" după călătoria lungă şi orele grele de căutare a supravieţuitorilor în condiţii foarte reci.

Rămăşiţele sale au fost returnate în Mexic. Lui Proteo i-a fost adus un omagiu în cadrul unei ceremonii emoţionante înainte de a fi înmormântat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel