Tudor Chiuariu: Ultimele crize au fost determinate de neclaritățile Constituției
Data publicării:
Autor: Colaborator Extern, colaborator_extern
WhatsApp
Tudor-Chiuariu3
Tudor-Chiuariu3

 Senatorul Tudor Chiuariu a declarat, vineri, că modificarea Constituției trebuie să urmărească instalarea unui climat de stabilitate politică, printr-o viziune clară asupra schimbărilor care vor fi aduse statului român și instituțiilor sale fundamentale, informează AGERPRES.

Autor: Pancu Raluca

Prezent în cadrul dezbaterii "Revizuirea Constituţiei Romaniei. Teze fundamentale", acesta a punctat ca obiective fundamentale: reglementarea instituţională, reorganizarea administrativ-teritorială şi definirea separaţiei celor trei puteri ale statului.Potrivit acestuia, rolurile instituțiilor fundamentale nu sunt clar delimitate, iar această ambiguitate nu poate decât să afecteze  demersurile politice. Senatorul este de părere că ultimele crize politice au fost determinate de aceste neclarități ale Legii fundamentale.

”Aici, sigur, mă refer la împărţirea funcţiilor executive între Preşedinte şi Guvern, la neclaritatea textului privind desemnarea primului-ministru şi astfel influenţând toată procedura de formare a unei majorităţi guvernamentale”, a precizat acesta.

Tudor Chiuariu a punctat și repartizarea deficitară a celor trei puteri în stat, care nu sunt reflectate clar în Constituție cum și de cine sunt reprezentate.

 ”Nu scrie nicăieri în Constituţia de astăzi cine reprezintă puterea legislativă, cine reprezintă puterea executivă, cine reprezintă puterea judecătorească. De aceea, este nevoie de o clarificare şi o menţiune clară. Ori îmbrăţişăm un sistem al autorităţilor publice ori îmbrăţişăm un sistem bazat pe cele trei puteri în stat”, a opinat Tudor Chiuariu.

Tudor Chiuariu a dus în discuție și incapacitatea de absorbție și gestionare a fondurilor europene pe care administrația publică românească le are în subordine din 1 ianuarie 2007. În schimb, acesta a propus o reorganizare-teritorială prin introducerea regiunilor.

Senatorul a afirmat că modificarea constituțională din 2003 nu a pus bazele unui sistem bine definit al separării puterilor în stat. Preşedintele Comisiei Juridice a Senatului, Tudor Chiuariu, şi preşedintelui Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, au participat vineri, la Iaşi, la conferinţa "Revizuirea Constituţiei Romaniei. Teze fundamentale".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel