Data publicării:

Trucul simplu prin intermediul căruia poți comunica cu pisica ta

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Pisicile sunt cunoscute pentru comportamentul lor distant, dar dacă tu și prietena ta felină nu vă conectați, poate că pur și simplu nu vorbiți aceeași limbă.

Nu te teme – cercetările au arătat că nu e chiar atât de dificil. Trebuie doar să le zâmbești mai des. Nu în stilul uman, arătându-ți dinții, ci în stilul pisicesc, îngustându-ți ochii și clipind încet.

Observând interacțiunile dintre pisici și oameni, oamenii de știință au confirmat că această expresie face ca pisicile să se apropie și să fie mai receptive.

„Ca cineva care a studiat comportamentul animal și care este și stăpân de pisici, este grozav să pot demonstra că pisicile și oamenii pot comunica în acest fel”, a spus Karen McComb, psiholog la Universitatea din Sussex, într-o declarație din 2020.

„Este ceva ce mulți stăpâni de pisici bănuiau deja, așa că este captivant să găsim dovezi pentru asta.”, a spus acesta.

Dacă ai petrecut vreodată timp în preajma pisicilor, probabil că ai observat expresia lor facială „cu ochii parțial închiși”, însoțită de clipiri lente. Este similar cu modul în care ochii oamenilor se îngustează atunci când zâmbesc și apare, de obicei, când pisica este relaxată și mulțumită. Această expresie este interpretată ca un fel de zâmbet pisicesc.

Dovezile anecdotice de la stăpânii de pisici au sugerat că oamenii pot imita această expresie pentru a comunica pisicilor că sunt prietenoși și deschiși la interacțiune. Astfel, o echipă de psihologi a conceput două experimente pentru a determina dacă pisicile se comportă diferit față de oamenii care clipesc lent.

În primul experiment, stăpânii au clipit încet către 21 de pisici din 14 gospodării diferite. Odată ce pisica era așezată confortabil într-un loc din mediul ei de acasă, stăpânii au fost instruiți să stea la aproximativ un metru distanță și să clipească încet atunci când pisica se uita la ei. Camerele au înregistrat atât fețele stăpânilor, cât și pe ale pisicilor, iar rezultatele au fost comparate cu modul în care pisicile clipesc în absența interacțiunii umane.

Rezultatele au arătat că pisicile sunt mai predispuse să clipească încet către stăpânii lor după ce aceștia au clipit încet la rândul lor, comparativ cu situația fără interacțiune.

2. Sursa foto... (pisica-cat-resting-map_08772700.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik 

Ce a arătat al doilea experiment 

Al doilea experiment a inclus 24 de pisici din opt gospodării diferite. De data aceasta, nu stăpânii au fost cei care au clipit, ci cercetătorii, care nu mai avuseseră contact anterior cu pisicile. 

Cercetătorii au urmat același proces de clipire lentă ca în primul experiment, adăugând de această dată o mână întinsă spre pisică. Ei au descoperit că pisicile nu doar că erau mai predispuse să clipească înapoi, dar erau și mai dispuse să se apropie de mâna omului după ce acesta clipise.

„Acest studiu este primul care investighează experimental rolul clipirii lente în comunicarea dintre pisici și oameni”, a spus McComb.

„Și este ceva ce poți încerca singur cu pisica ta acasă sau cu pisici pe care le întâlnești pe stradă. Este un mod grozav de a îmbunătăți legătura pe care o ai cu pisicile. Încearcă să îți îngustezi ochii la ele, așa cum ai face-o într-un zâmbet relaxat, apoi închide ochii pentru câteva secunde. Vei vedea că îți vor răspunde la fel și poți începe un fel de conversație.”, a mai spus acesta. 

Dacă ți se pare că pisicile sunt distante, problema ar putea fi la tine, nu la ele

Cercetările din ultimii ani au arătat că felinele sunt mult mai conectate cu stăpânii lor umani decât se credea anterior.

Pisicile răspund pe măsură oamenilor care sunt receptivi la ele – așa că, dacă ți se pare că pisicile sunt distante, problema ar putea fi la tine, nu la ele. De asemenea, pisicile reflectă trăsăturile de personalitate ale oamenilor cu care trăiesc – acest lucru ar putea explica de ce pisicile par să observe când stăpânii lor sunt triști. Ele își pot recunoaște numele (deși aleg să-l ignore de multe ori) și au legături surprinzător de profunde cu stăpânii lor.

Este dificil de spus de ce pisicile clipesc lent în acest mod către oameni. Această acțiune a fost interpretată ca un mod de a semnala intenții pașnice, deoarece se crede că pisicile consideră privirea fixă și neîntreruptă ca fiind amenințătoare. Însă, este posibil și ca pisicile să fi dezvoltat această expresie deoarece oamenii răspund pozitiv la ea. La animalele domesticite, este adesea imposibil de stabilit cu certitudine.

Indiferent de motiv, se pare că această acțiune ajută la crearea unei legături, iar asta este bine de știut. Învățând cum să ne îmbunătățim relațiile cu aceste animale enigmatice, am putea îmbunătăți și sănătatea lor emoțională – nu doar în mediul de acasă, ci și în diverse situații potențial stresante”, potrivit Sciencealert.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel