Data actualizării:
Data publicării:

Ciclonul Ashley, care a provocat panică în țara noastră luna trecută, lovește în acest weekend o țară europeană. „O bombă meteo”

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ciclonul Ashley va lovi în acest weekend o țară europeană.

Ciclonul Ashley, cel în legătură cu care se panicase toată România la sfârșitul lunii septembrie că ne va lovi țara și va face prăpăd, urmează să lovească Regatul Unit și Irlanda în acest weekend. A fost emis un avertisment portocaliu de vânt puternic și ploi, iar specialiștii vorbesc despre o „bombă meteo”. Potrivit experților din UK este de așteptat ca furtuna să se intensifice rapid în acest weekend, trecând în nordul Scoției mai târziu duminică.

Met Eireann, serviciul meteorologic din Irlanda, a denumit această furtună „Ashley” după ce biroul meteorologic din Marea Britanie a anunțat că un sistem de joasă presiune se va dezvolta „exploziv” deasupra Atlanticului, scrie Sky News.

Furtuna Ashley este programată să aducă ploi și vânturi de până la 80 metri pe secundă. Există, de asemenea, o avertizare de cod galben pentru Irlanda de Nord, mare parte din Scoția, vestul și nord-vestul Țării Galilor, de duminică până luni.

Ciclonul vine după ce o avertizare de ceață a acoperit părți din sudul Angliei vineri dimineață. Sursa citată menționează că furtuna Ashley este prima furtună numită din sezonul furtunilor 2024/2025 și vine după ce SUA a fost zguduită de uragane succesive în ultimele săptămâni.

Ashley urmează să se dezvolte vineri, lângă coasta Canadei. Există multă incertitudine cu privire la impactul său - dar probabil va lovi Irlanda înaintea Regatului Unit. Din acest motiv, este „probabil ca avertizarea de vânt de duminică” să fie actualizată pe măsură ce meteorologii adună mai multe date.

În acest moment, Ashley abia s-a format în Atlantic, dar se pregătește să se adâncească rapid sâmbătă noaptea, interacționând cu un curent foarte puternic și trecând prin „ciclogeneză explozivă”, denumită și „bombă meteo”.

Unde a dispărut ciclonul despre care se anunța că va face prăpăd în România. Meda Andrei, ANM: Ashley nu a existat!

Reamintim că la sfârșitul lunii septembrie românii erau panicați după ce în spațiul public s-a vorbit despre faptul că "Ashley" va lovi țara noastră. Atunci, Meda Andrei, meteorolog ANM, a spus că ”ciclonul Ashley”, despre care autoritățile spuneau că va face prăpăd în România, nu a existat niciodată.

”Ashley nu a existat, nu există! Este vorba de un nume pe care ar putea să-l ia un ciclon dinspre Oceanul Atlantic dacă va îndeplini niște condiții. Adică intensificări ale vântului de peste 100km/h precipitații abundente. Nu este cazul! Acesta încă nu s-a născut, dar la un moment dat, când se va naște, este primul pe listă. Iar ceea ce se întâmplă la noi în țară, cu mâna pe suflet, ca să zic așa, o spun, nu are nicio legătură cu un astfel de ciclon. Dar, la noi în țară - și nu numai - plouă atunci când există un ciclon și nu plouă atunci când este un anticiclon. Deci mai tot timpul pe continentul european sunt cicloni și anticiclon. Când sunt mai slabi, plouă mai puțin. Când sunt mai intenși plouă mai mult”, a spus Meda Andrei la Pro TV.

Întrebată când ar putea să apară ciclonul de care ne temem, aceasta a spus: ”Nu există o prognoză încă în acest sens și nu ne afectează, nu are legătură cu noi. Deci în viitorul apropiat nu avem nicio treabă cu un ciclon care ar putea să fie denumit la un moment dat Ashley”. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel