Trament HIV/SIDA, evoluţie uriaşă. Mariana Mărdărescu: S-a ajuns de la 20 de tablete pe zi, la un singur comprimat
Dr. Mariana Mărdărescu, medic primar boli infecțioase, șefa Compartimentului de Evaluare și Monitorizare a Infecției HIV/SIDA România, de la Institutul Mateș Balș din Capitală, a explicat, la DC News, cum a evoluat medicaţia în cazul HIV-SIDA în ultimele decenii.
"E o diferenţă esenţială între anii 1990 şi decembrie 2020. Suntem la 30 de ani de evoluţie HIV/SIDA în România. Pentru noi a însemnat următorul lucru: perioada anilor 1990-1997, de când cel puţin pentru copiii pe care noi i-am îngrijit la momentul respectiv nu erau foarte multe şanse de supravieţuire, mai ales că nu aveam la dispoziţie medicaţia specifică antiretrovirală. Perioada 1997, până aproape de 2005-2007, care a presupus un număr foarte mare de pastile, de medicaţie specifică antiretrovirală care trebuia luată într-o anumită ore din zi, cu anumite tipuri de alimente, cu o cantitate mare de lichide, dar numărul impresionant de preparate pentru un copil la momentul respectiv, între 8, 10, 12 până la 15-20 de tablete pe zi.
Ce înseamnă progresul în momentul de faţă în România? Practic, în momentul de faţă, medicaţia care se poate administra sub forma unui singur comprimat în 24 de ore, care presupune o combinaţie între mai multe clase de medicamente antiretrovirale care reuşesc să reducă cantitatea de virus extrem de rapid, deci să se ajungă la ceea ce noi numim încărcătură virală nedetectabilă, cu prezervarea imunităţii - extrem de important – lucru care duce la creşterea calităţii vieţii", a explicat dr. Mariana Mărdărescu.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News