Data publicării:
25 de ani de transplant hepatic în România. Un transplant hepatic complex, anunțat la Cluj / video

Astăzi, 11 aprilie 2025, la Biblioteca Academiei Române, s-a desfășurat cea de-a XX-a ediție a Zilei Naționale a Transplantului, un eveniment important ce marchează 25 de ani de transplant hepatic în România.
Prof. dr. Vlad Brașoveanu, şef Secţie Chirurgie hepato-bilio-pancreatică şi Transplant de la Institutul Clinic Fundeni, a fost prezent la eveniment, unde a anunțat că în următoarele 48 de ore va avea loc al patrulea transplant hepatic din această perioadă, un retransplant complex ce se va desfășura la Cluj. În cadrul discursului său, el a mulțumit tuturor celor care i-au fost alături și l-au susținut necondiționat.
„Vreau doar să vă anunț că mâine se va desfășura, în ultimele 48 de ore, al patrulea transplant hepatic. Va fi la Cluj, va fi un retransplant greu. Așa că există Dumnezeu!
Mulțumesc, în primul rând, profesorului meu, Irine Popescu, pentru tot ce mi-a oferit. Mulțumesc colegilor mei, echipei mele, echipei de gastro, echipei de hepatologie, echipei de anatomie patologică, asistentelor medicale care stau cel mai mult la capul bolnavilor. Mulțumesc infirmierelor, brancardierilor, tuturor prietenilor și mulțumesc soției mele, Natalia, care mi-a dăruit cel mai frumos dar. Mulțumesc!”, a spus prof. dr. Vlad Brașoveanu.
Prof. dr. Vlad Brașoveanu, şef Secţie Chirurgie hepato-bilio-pancreatică şi Transplant de la Institutul Clinic Fundeni
Transplantul hepatic în România. 25 de ani de la prima intervenție
În 1963, se făcea primul transplant hepatic din lume. Thomas Starzl și echipa sa, la Denver (Colorado, SUA), au deschis o nouă eră în tratamentul bolilor hepatice. A urmat o lungă perioadă de pionierat. Și dificilă! În SUA, Anglia, Franța și Germania, echipe medicale își asumau să facă transplant de ficat, dar era considerată o ”metodă experimentală”. Dificultatea extremă a operației era principalul obstacol.
În 1967, același Thomas Starzl a făcut primul transplant... cu supraviețuire. Doar în 1983, a fost acceptat ca metodă terapeutică, în urma Conferinței de consens de la NIH (National Institute of Health) din SUA.
Pe la sfârșitul anilor `80, în România, la Spitalul Fundeni, începeau pregătirile pentru transplantul hepatic. Se întâmpla la Spitalul Fundeni, unitatea cu cea mai adecvată infrastructură, cu cea mai mare experiență în tratamentul bolilor hepatice, dar și spitalul în care fusese efectuat primul transplant renal, în anul 1980 (Eugeniu Proca și col.)
25 de ani de viață
Prima etapă a constat în transplanturi experimentale și stagii de pregătire în străinătate.
Primul transplant hepatic din țara noastră a fost efectuat pe 21 iunie 1997, dar prima operație cu supraviețuire a avut loc pe 15 aprilie 2000 la pacientul Gheorghe Penea, urmată foarte repede (la 5 mai 2000) de cea de-a doua, la pacientul Gheorghe Badea. Marea sărbătoare a Sfântului Gheorghe, purtătorul de biruință, s-a dovedit de bun augur! Amândoi pacienții sunt astăzi în viață și pot povesti ce au însemnat pentru ei cei 25 de ani care au trecut.
În anul 2000 au fost transplantați în total 8 pacienți, dintre care 6 au supraviețuit. Între aceștia se numără Timeea Balogh, primul transplant cu fragment de ficat de la mamă la copil, efectuat cu ajutorul unei echipe de la Universtitatea Essen din Germania. Timeea avea atunci 1 an de zile. Astăzi a terminat o facultate, și-a întemeiat o familie și este mama unui copil.
La Spitalul Fundeni (devenit din anul 2000 Institutul Clinic Fundeni) s-a dezvoltat primul program de transplant hepatic din România, cel care va deveni ”programul mamă” al transplantului hepatic românesc.
Video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News