Data publicării:

Iran și SUA negociază sub presiunea amenințărilor lui Donald Trump. Tensiuni legate de programul nuclear

Autor: Iulia Horovei | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Iranul și Statele Unite reiau negocierile privind programul nuclear iranian, în contextul intensificării tensiunilor regionale și al amenințărilor repetate cu acțiuni militare din partea președintelui american Donald Trump.

Iranul și Statele Unite vor purta discuții la nivel înalt astăzi, 12 aprilie, în Oman, în încercarea de a relansa negocierile privind programul nuclear al Teheranului, care avansează rapid, în contextul în care președintele american Donald Trump amenință cu acțiuni militare dacă nu se ajunge la un acord, transmite Reuters.

Iranul privește cu reticență aceste discuții, neavând prea multă încredere în posibilitatea unui acord și rămânând rezervat față de Trump, care a amenințat în repetate rânduri cu atacuri aeriene dacă programul nuclear nu va fi oprit.

Deși ambele părți au sugerat că ar putea exista unele progrese, diferențele rămân mari într-o dispută care durează de peste două decenii și nu s-a decis dacă discuțiile vor avea loc față în față, așa cum cere Trump, sau indirect, așa cum dorește Iranul.

Semnele de progres ar putea contribui la detensionarea unei regiuni afectate din 2023 de conflictele din Gaza și Liban, schimburile de focuri între Iran și Israel, atacurile Houthi asupra transporturilor maritime din Marea Roșie și răsturnarea guvernului din Siria.

Totuși, un eșec ar putea amplifica temerile privind o escaladare generalizată într-o regiune care exportă o mare parte din petrolul mondial. Teheranul a avertizat țările vecine care găzduiesc baze americane că vor suporta „consecințe severe” dacă vor fi implicate într-un eventual atac militar american asupra Iranului.

Liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în problemele majore de stat în structura complexă de putere a Republicii Islamice, i-a acordat ministrului de Externe Abbas Araqchi „autoritate deplină” pentru discuții, a declarat un oficial iranian pentru Reuters.

Araqchi conduce delegația iraniană, iar din partea SUA, discuțiile vor fi gestionate de trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff.

„Durata discuțiilor, care vor viza doar problema nucleară, va depinde de seriozitatea și buna-credință a părții americane”, a spus oficialul, sub protecția anonimatului.

Iranul a exclus negocierea capacităților sale de apărare, precum programul de rachete.

O dispută de decenii

Iranul susține constant că programul său nuclear are scopuri exclusiv civile, însă țările occidentale cred că urmărește construirea unei bombe atomice. Acestea susțin că nivelul de îmbogățire a uraniului, o sursă de combustibil nuclear, a depășit cerințele unui program civil și a ajuns aproape de puritatea necesară pentru arme nucleare.

Trump, care a restabilit o campanie de „presiune maximă” asupra Teheranului din februarie, a renunțat în 2018, în primul său mandat, la acordul nuclear din 2015 dintre Iran și șase puteri mondiale, reimpunând sancțiuni dure asupra Republicii Islamice.

De atunci, programul nuclear al Iranului a progresat semnificativ, inclusiv prin îmbogățirea uraniului până la 60%, un pas tehnic apropiat de nivelurile necesare pentru bombă.

Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat, joi, că speră ca discuțiile să ducă la pace, adăugând că „am fost foarte clari că Iranul nu va avea niciodată o armă nucleară și cred că asta a dus la această întâlnire.”

Teheranul a reacționat a doua zi, spunând că oferă Statelor Unite ale Americii „o șansă reală”, în ciuda discursului agresiv pe care îl percepe din partea Washingtonului.

Aliatul SUA, Israelul, care consideră programul nuclear al Iranului o amenințare existențială, a amenințat de mult timp că va ataca Iranul dacă diplomația eșuează în a-i limita ambițiile nucleare.

Influența Teheranului în Orientul Mijlociu a fost puternic afectată, având în vedere că aliații săi regionali – cunoscuți ca „Axa Rezistenței” – au fost fie desființați, fie grav slăbiți de la începutul conflictului Hamas-Israel în Gaza și de căderea lui Bashar al-Assad în Siria, în decembrie.

Axa include nu doar Hamas, ci și Hezbollah în Liban, Houthi în Yemen și diverse grupuri armate șiite din Irak și Siria.

Citește și: Donald Trump ridică restricțiile la apă pentru „a face dușurile Americii din nou grozave”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel