Data publicării:

Iranul afirmă că va oferi o „șansă reală” negocierilor cu SUA privind planurile nucleare

Autor: Alexandra Curtache | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Iranul a anunțat vineri că va acorda o „șansă reală” negocierilor cu Statele Unite privind programul său nuclear, care ar urma să înceapă sâmbătă în Oman. Decizia vine după ce președintele american Donald Trump a lansat o amenințare directă la adresa Teheranului, spunând că în lipsa unui acord, „vor avea loc bombardamente cum nu au mai fost văzute vreodată”.

Discuțiile sunt văzute ca un moment crucial în relațiile tensionate dintre cele două țări, care s-au deteriorat semnificativ după retragerea SUA din Acordul nuclear din 2015, în timpul primului mandat al lui Trump. Iranul a confirmat că va participa la discuții indirecte, prin intermediul Omanului, un stat care a mai jucat rol de mediator în trecut, conform Reuters.

Un nou început sau ultimatum?

Trump a făcut anunțul surpriză luni, afirmând că Washingtonul și Teheranul vor relua discuțiile la nivel înalt, cu delegații conduse de Steve Witkoff din partea SUA și de ministrul iranian de externe Abbas Araqchi. Casa Albă a reiterat însă vineri poziția dură a liderului american, precizând că Iranul „va plăti din greu” dacă nu renunță la programul nuclear suspectat că ar avea scopuri militare.

Trimisul american Steve Witkoff a declarat pentru Wall Street Journal că „linia roșie” a administrației Trump este prevenirea dezvoltării unei arme nucleare de către Iran. Totuși, el a admis că Washingtonul ar putea fi deschis „la alte modalități de a găsi un compromis”.

Iranul cere respect și respinge intimidarea

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Esmaeil Baghaei, a postat pe X (fostul Twitter): „În mod serios și cu vigilență sinceră, oferim diplomației o șansă reală”. Într-un mesaj clar către partea americană, Iranul a cerut respectarea deciziei sale de a participa la negocieri „în ciuda agitației confruntaționale” venite de la Washington.

Ministrul adjunct de externe Majid Takht-e Ravanchi a întărit mesajul, spunând agenției ISNA că „fără amenințări și intimidări din partea americană, există o bună posibilitate de a ajunge la un acord”. El a subliniat că „respingem orice intimidare și coerciție”.

Speculații privind un posibil conflict militar

Atmosfera regională rămâne tensionată, mai ales după atacurile aeriene ale SUA asupra grupării Houthi din Yemen, aliată cu Iranul. Acțiunile militare americane au fost văzute ca un posibil preludiu al unor lovituri directe asupra Iranului, mai ales în contextul sprijinului acordat de Teheran grupării Hamas, implicată în atacul asupra Israelului din octombrie 2023.

În același timp, Israelul a reluat ofensiva împotriva Hamas în Gaza și păstrează o stare de alertă în privința Hezbollah, o altă grupare sprijinită de Iran.

Discuții directe sau indirecte? Confuzie între declarații

În timp ce Trump a prezentat discuțiile din Oman drept „directe”, Teheranul insistă că ele vor avea loc indirect, prin intermediul diplomației omaneze. Ali Shamkhani, consilier al liderului suprem Ali Khamenei, a declarat că Araqchi are „autoritate deplină” pentru a purta discuții indirecte cu partea americană.

Shamkhani a mai spus că Iranul a pregătit propuneri „importante și practice” pentru un acord echitabil și real. „Dacă Washingtonul vine cu intenții sincere și voință reală, calea către un acord va fi clară și lină”, a precizat el.

Contextul acordului nuclear și poziția Iranului

Acordul nuclear din 2015 prevedea limitarea activității iraniene de îmbogățire a uraniului în schimbul ridicării sancțiunilor economice. De la retragerea SUA din acel acord, Iranul a accelerat procesul de îmbogățire a uraniului, acumulând stocuri la niveluri apropiate de cele necesare pentru fabricarea unei bombe.

Iranul susține că programul său are scopuri pașnice, legate de producerea de energie. Occidentul, însă, se teme că în spatele acestui program se ascunde ambiția de a dezvolta o armă nucleară, ceea ce ar schimba radical echilibrul de putere în regiune.

Negocieri sub presiune

Discuțiile din Oman se anunță dificile, cu poziții radicale de ambele părți. În timp ce SUA cere dezmembrarea completă a programului nuclear, Iranul solicită ridicarea sancțiunilor și respect pentru suveranitatea sa.

Rămâne de văzut dacă cele două părți vor reuși să găsească un teren comun sau dacă, dimpotrivă, sâmbăta aceasta va marca începutul unei noi escaladări în Orientul Mijlociu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel