Tort "comunist" cu prune. Pentru mulţi români a fost desertul copilăriei
Dacă ţi-e dor de anii în care nu aveam multe dar aveam "mult", încearcă reţeta-vedetă a anilor '80 de tort cu prune şi nucă.
Pe vremea lui Ceauşescu era făcut la zile mari, la sărbători şi onomastici. Pe lângă tortul cu mere sau tortul de biscuiţi care erau delicatese în acele vremuri, tortul cu prune rămâne emblematic pentru anii '80, tocmai pentru că era econom dar gustos. Apare în filme româneşti, în revistele de demult şi era nelipsit din cărţile de bucate vechi şi caietele cu reţete ale gospodinelor.
De ce prune? Pentru că prunele în compot de la Zagna se găseau peste tot. Magiunul şi prunele conservate erau permanent pe rafturi, chiar dacă altele lipseau din galantar. Prunele şi nuca puteau face din trei blaturi însiropate şi-o mână de cremă de casă o adevărată "capodoperă" ca de cofetărie, un deliciu pe care marii politicieni îl adorau.
Iată cum se prepară!
Ingrediente
Pentru blat:
6 ouă,
6 linguri de zahăr,
4 linguri nuca măcinată,
3 linguri făină de grâu,
1 plic zahăr vanilat,
1 plic praf de copt,
1 lingură oțet de mere,
1 lingură cacao,
100 gr.margarină.
Pentru crema:
4 ouă,
1 l.lapte dulce,
12 linguri zahăr,
100 gr.ciocolată,
200 gr.făină de grâu,
1 esență de rom,
200 gr.margarină,
2 linguri cacao.
Pentru însiropat și ornat:
4 linguri nuca măcinată,
100 ml. sirop din compot de prune,
2-3 prune din compot.
Mod de preparare pentru blat
Se separă albușurile de galbeusuri și se pun la mixat doar albușurile cu zahăr și zahăr vanilat. Se mixează până se obține o pastă foarte densă, apoi se adaugă gălbenușurile, nuca măcinată, cacao, făină de grâu, praful de copt stins cu oțet și margarina topită la bain marie. Se omogenizează și se toarnă compoziția într-o tavă în care se pune hârtie de copt. Se da tavă la cuptorul încălzit și se coace blatul la foc potrivit. Când scobitoarea iese curată din blat înseamnă că este copt. Se scoate și se lasă să se răcească la temperatura camerei.
Mod de preparare pentru cremă
Se pun ouăle într-un vas și se mixează.
Într-un vas se pune făină în amestec cu cacao, se omogenizează, se adaugă 200 ml.lapte dulce fiert și răcit la temparatura camerei și se mixează până se obține o pastă.
Într-o oală se toarnă restul de lapte, zahărul, ouăle bătute, compoziția obținută din făină, lapte și cacao, ciocolata topită la bain marie și se fierbe totul la foc potrivit, amestecând mereu, până se obține o crema foarte densă. Când face bule deasupra compoziției, oprim focul, se adaugă margarina și se amestecă până se încorporează .
Când blatul s-a răcit se taie în trei foi pe orizontală, se pune o foaie pe platou, se însiropează cu patru linguri de sirop de compot de prune și se toarnă cam 30% din crema. Se mai pune o foaie, se însiropează și se mai pune 30% din cremă. Se pune și ultima foaie, se însiropează, se toarnă restul de compoziție peste tort și se întinde pe toată suprafaţa. Se poate folosi un cuțit crestat, ca să iasă ornat în mod plăcut. Se ornează apoi cu nuca măcinată și se completează cu felii de prune din compot.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News