Testamentul Prințului Philip va rămâne secret pentru 90 de ani
Testamentul Prințului Philip va rămâne un secret pentru publicul larg documentul fiind sigilat pentru următorii 90 de ani.
Dorința ducelui de Edinburgh este ca testamentul său să rămână secret timp de cel puțin 90 de ani pentru a proteja „demnitatea și statutul” reginei, a decis Curtea Supremă. Este o convenție ce datează de peste un secol conform căreia, după moartea unui membru în vârstă al Familiei Regale, instanțele sunt rugate să-i sigileze testamentul, relatează BBC.
Acest lucru înseamnă că, spre deosebire de majoritatea testamentelor acordate, nu va fi deschis inspecției publice.
Peste 90 de ani va exista un proces privat pentru a se decide dacă poate fi desigilat. Ședința instanței privind cererea de sigilare a testamentului a avut loc, de asemenea, în privat, în iulie, fiind prezidată Sir Andrew McFarlane, cel mai înalt judecător din instanțele de familie.
Judecătorul a ascultat argumentele avocaților care reprezentau moșia ducelui, ale procurorului general, ale consilierului juridic din guvern și și-a publicat decizia joi.
Peste 30 de testamente ale Familiei Regale, în posesia judecătorului Sir Andrew
Sir Andrew a declarat că, în calitate de președinte al Diviziei Familiei a Înaltei Curți, el este custodele unui seif care conține mai mult de 30 de plicuri, fiecare conținând testamentul sigilat al unui membru mort al Familiei Regale. Pentru prima dată în peste 100 de ani, acesta a stabilit un proces prin care testamentele ar putea fi făcute publice.
Sir Andrew a spus: „Am susținut că, datorită poziției constituționale a Suveranului, este potrivit să existe o practică specială în legătură cu testamentele regale. Este necesar să se sporească protecția acordată aspectelor cu adevărat private ale vieții acestui grup limitat de indivizi, pentru a menține demnitatea suveranului și a membrilor apropiați ai familiei sale”.
Nu a văzut testamentul Prințului Philip
Judecătorul a spus că nu a văzut testamentul prințului Philip și nici nu i s-a spus nimic despre conținutul său, în afară de data executării sale și de identitatea executorului desemnat. El a mai spus că a decis să organizeze audierea în privat, deoarece ar putea genera „publicitate și conjuncturi semnificative” care ar „depăși scopul aplicării sentinței”.
„Am acceptat susținerea conform căreia, deși poate exista curiozitate publică cu privire la aranjamentele private pe care un membru al Familiei Regale poate alege să le facă în testamentul său, nu există un interes public adevărat pentru care să fie dezvăluite aceste informații cu totul private”, a argumentat Sir Andrew.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News